Austraalia valitsus ei luba vägistatud pagulasel riigis aborti teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asüülitaotlejad Manuse saarel kinnipidamisasutuses
Asüülitaotlejad Manuse saarel kinnipidamisasutuses Foto: SCANPIX

Austraalia Nauru põgenike kinnihoidmiskeskuses peatuv rase naine, kes väidetavasti keskuses vägistati, ei saa Austraalia kohtu otsuse kohaselt riigis aborti teha, vahendab Reuters.

Aafriklanna, kes kohtu dokumentides on identifitseeritud lihtsalt kui S99, väidab, et teda vägistati Nauru saarel asuvas põgenike kinnipidamiskeskuses ja seetõttu soovib ta Austraalias aborti teha.  

Austraalia immigratsiooniminister Peter Dutton aga otsustas, et naine peaks protseduuriks saadetama Paapua Uus-Guineasse, ministri otsus läks edasi arutlusele föderaalkohtus.

Kohtunik Mordecai Bromberg otsustas eile hilisõhtul, et protseduur on Paapua Uus-Guineas ebaseaduslik ja seal puuduvad ka meditsiinilised oskused ja ruumid, et ravida muid sellega kaasneda võivaid psühholoogilisi konditsioone.

«Naisele võimalikuks tehtud abort Paapua Uus-Guineas sisaldab turvalisuse ja õiguspärasuse riske, mida mõistlik inimene ministripositsioonis oleks pidanud vältima,» seisab kohtuniku otsuses, mida on kokku 150 lehekülge.

Bromberg otsustas samuti, et naine peaks jääma Paapua Uus-Guineasse kuni 15. maini.

Immigratsiooniministri esindaja kommenteeris otsust öeldes, et see on läbivaatamisel ja ta ei välista edasikaebamist.

Tingimused, milles põgenikud Manuse ja Nauru saartel elavad, on karmid. Sagedased on teated laste väärkohtlemisest.

Samas laaris on ennast lähiajal protestiks põlema süüdanud kaks inimest, kellest üks suri saadud vigastustesse ja teine viibib kriitilises olukorras haiglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles