USA kindral: Afganistani vägede võitlusvõime on tõusnud

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani rahvusarmee sõdurid õppusel.
Afganistani rahvusarmee sõdurid õppusel. Foto: AFP/SCANPIX

Afganistani julgeolekujõud (ANDSF) on viimase aasta jooksul mitmetele tagasilöökidele vaatamata oma võitlusvõimet tõstnud, ütles USA kindral kolmapäeval.

"Me oleme eelseisvate kuude suhtes ettevaatlikult optimistlikud, sest suures plaanis usume, et neil on praegu initsiatiiv," ütles USA Afganistani vägede pressiesindaja Charles Cleveland videokonverentsi teel Kabulist.

Clevelandi sõnul hindavad Ühendriigid, et ANDSF on sel aastal mullusest paremini hakkama saanud.

NATO juhitavad rahvusvahelised julgeolekuabijõud (ISAF) lõpetasid 2014. aasta detsembris Afganistanis lahingmissiooni, jättes julgeoleku tagamise riigis ANDSF-i kanda. NATO toetab Afganistani vägesid väljaõppe- ja nõustamismissiooni Resolute Support raames, millel osaleb umbes 13 000 liitlasvägede sõdurit.

USA president Barack Obama on surve all korrigeerida plaani vähendada järgmiseks aastaks Afganistani jäävate Ühendriikide sõdurite arvu 9800-lt 5500-le.

Islamiliikumise Taliban rünnakud on ägedaimad riigi lõunaosas Helmandi ja Kandahari provintsides. Samuti on rahutud Kunduz ja Uruzgan.

Clevelandi sõnul on Afganistani väed üha edukamad eelkõige "ründementaliteedi" tõttu.

"Nad oskavad üha paremini oma uusi võimeid ära kasutada", mille seas on USA tarnitud lennukid A-29 ja helikopterid MD-530, samuti luure-, jälgimis- ja õhuluurevahendid," ütles kindral.

Clevelandi sõnul on ANSDF-i eriväed "eriti õnnestunult" tegutsenud.

USA ja NATO vägede ülem Afganistanis kindral John Nicholson esitab peagi oma hinnangu 2017. aastal vajaminevast liitlasvägede sõdurite arvust.

Clevelandi sõnul briifib Nicholson oma ülemusi lähipäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles