Merkel: Türgi liidri etteheited on arusaamatud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: SIPA/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna, et peab arusaamatuiks Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani kommentaare pärast Saksa parlamendi otsust tunnistada armeenlaste sajanditagune tapmine Osmani impeeriumi poolt genotsiidiks.

Erdoğan ütles, et Saksamaa peaks pöörama pilgu oma ajalukku ja natside holokausti poole. Samuti väljendas Türgi president põlgust resolutsiooni poolt hääletanud Türgi päritolu Saksa parlamendiliikmete vastu, öeldes, et neile tuleks teha vereanalüüs kontrollimaks, kas nad ikka on türklased.

Merkel ütles täna, et parlament lisas oma resolutsiooni viited holokaustile, lisades, et Saksamaa mitte üksnes ei ole tegelnud oma natsiminevikuga, vaid tunneb kohustust teha seda ka edaspidi.

«Leian, et Türgi poole süüdistused või pigem avaldused on arusaamatud,» lisas kantsler.

Türgi kutsus pärast parlamendi resolutsiooni tagasi oma Berliini suursaadiku ja on öelnud, et plaanib ka teisi meetmeid.

Armeenlaste sõnul tapsid Osmani impeeriumi sõdurid 1915.-1917. aastani 1,5 miljonit armeenlast. Jerevan ja välismaal elav armeenia diasporaa on pikka aega püüdnud leida rahvusvahelist toetust tapatalgute genotsiidiks tunnistamisele.

Türgi sõnul tapeti 300 000-500 000 armeenlast ja sama palju türklasi kodusõjas, mis Ankara hinnangul puhkes armeenlaste otsuse tõttu alustada osmanitest valitsejate vastu ülestõusu ning asuda riiki tungivate Vene vägede poolele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles