CIA juht: ISIS koolitab võitlejaid Läänele rünnakuid tegema (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Luurekeskagentuuri (CIA) juht John Brennan.
USA Luurekeskagentuuri (CIA) juht John Brennan. Foto: MOLLY RILEY/AFP/Scanpix

USA Luurekeskagentuuri (CIA) direktor John Brennan rääkis täna kongressile, et äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) koolitab välja võitlejaid, kes on kavas saata Läände rünnakuid tegema, et kompenseerida sissitaktikaga kaotusi lahinguväljal.

Brennani senati luurekomitee ettekande teksti järgi on ISIS loonud mehhanismi, mis suunaks ja innustaks rünnakuid välisvaenlastele nagu hiljuti Pariisis ja Brüsselis. CIA on veendunud, et nende läbiviimist korraldasid ISISe juhid.

«ISISel on suur Lääne võitlejate kaader, mida on võimalik kasutada Läänes rünnakute läbiviimiseks,» ütleb Brennan ja lisab, et tõenäoliselt tegeleb rühmitus nende riikidesse toimetamiseks ja selleks võidakse kasutada nii põgenikevoolu kui igati legaalseid reisimisviise.

CIA juhi sõnul on täheldatud ka ISISe üleskutseid oma jüngritele Läänes, et nood kodumaal ise rünnakuid teeksid. Sedalaadi rünnakuks peab ta ka hiljutist veretööd Orlandos.

ISIS püüab oma erinevaid harusid järkjärgult ühtsesse võrgustikku koondada. Kõige kõrgemal tasemel ja ohtlikum on rühmituse Liibüa haru, aga ISIS püüab suurendada oma mõju ka mujal Aafrikas, räägib Brennan.

ISISe Siinai harust on saanud Egiptuse kõige aktiivsem ja võimekam terrorirühmitus, tõdeb ta. Nemad võtsid vastutuse ka on Vene reisilennuki allatulistamise eest möödunud aasta oktoobris.

Teisi kohalikke rühmitusi nagu Jeemenis ning Afganistanis ja Pakistanis räsib sisevõitlus. Afganistanis ja Pakistanis tuleb ISISel võidelda ka Talibaniga.

Brennan tunnistab, et ISIS on tõsine vaenlane, kuid tema sõnul on USA juhitav koalitsioon võitluses edu saavutanud. Iraagis js Süürias on ISISelt suured alad tagasi vallutatud ning mitu rühmituse juhti on hukkunud koalitsiooni õhurünnakutes.

«Rühmitus ei ole veel kaugeltki teostamas nägemust, mille Abu Bakr al-Baghdadi esitas, kui ta kahe aasta eest Mosulis kalifaadi välja kuulutas,» ütleb Brennan.

CIA juhi sõnul on suudetud piirata ka ISISe rahastusallikaid, aga džihadistid suudavad ikka veel koguda miljoneid dollareid kuus maksudest ja toornaftamüügist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles