Taliban kasutab pedofiiliat relvana (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Islamiliikumine Taliban kasutab Lõuna-Afganistanis, kus iidne bacha bāzī ehk poistemäng on tänini laialt levinud, seksorjadest poisse politseinike ründamiseks.

Bacha bāzī kommet tuntakse kõikjal Afganistanis, aga kuskil ei ole see nii levinud kui Uruzgani provintsis, kus bacha bereesh ehk habemeta poisid sageli mõjuvõimsaid politseikomandöre lõbustavad.

Talibani võimu ajal 1996.-2001. aastani, mil kehtisid šariaadiseadused, oli poistemäng surmanuhtluse ähvardusel keelatud, kuid viimastel aastatel on islamistid taas hakanud poisse oma huvides tööle panema.

Kahe aasta jooksul on Uruzgani julgeoleku- ja kohtuametnike andmetel nii tapetud mitusada politseinikku.

«Taliban saadab poisid kontrollpunktidesse imbuma ning politseinikke tapma, uimastama ja mürgitama,» ütles Ghulam Sakhi Rogh Lewanai, kes oli Uruzgani politseiülem aprillikuuni, mil ta vägivalla tõusust tingitud ümberkorraldustes koha kaotas.

«Nad on uurinud välja politseijõudude suurima nõrkuse - bacha bāzī.»

Laste kasutamine teeb Afganistani võimudele muret mitmes mõttes ja üks kõrge politseiametnik tõdes Rogh Lewanai sõnu kinnitades, et enesetapuründajatele on palju lihtsam jälile jõuda kui bacha-ründajatele.

Eelmisel kevadel Dehrawudi piirkonnas ühest sellisest rünnakust ainsana eluga pääsenud 21-aastane politseinik Matiullah rääkis, et ründaja oli kontrollpunkti komandöri isiklik seksiori - teismeline poiss Zabihullah.

Ühel ööl avas ta tule ja tappis une pealt seitse politseinikku, ka komandöri. Siis lasi ta sisse Talibani võitlejad, kes korjasid kokku relvad ja laskemoona, jutustas surnut teeselnud Matiullah.

Taliban eitab poiste kasutamist. «Meil on sellisteks operatsioonideks spetsiaalne mudžahiidibrigaad - kõik habemetega täiskasvanud mehed,» ütles Talibani pressiesindaja.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles