Hispaania peaminister tahab võimul jätkata kasvõi vähemusvalitsuse ees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy tervitab koos abikaasaga oma toetajaid pärast valimisvõitu.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy tervitab koos abikaasaga oma toetajaid pärast valimisvõitu. Foto: SCANPIX

Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy sõnul loodab ta, et kui tema juhitud Rahvaparteil (PP) ei õnnestu koalitsioonivalitsust kokku panna, siis lubatakse tal moodustada vähemalt vähemusvalitsus.

Rajoy kordas eile Brüsselis ettepanekut moodustada koalitsioonivalitsus paremtsentristliku Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) ja ettevõtjasõbraliku Ciudadanosega. Mõlemad ütlesid varasemalt, et ei toeta Rajoy'd.

«Kui ükski erakond ei soovi koalitsiooni moodustada, siis loodan, et vähemalt lastakse valimised võitnud parteil astuda ametisse, kuigi sellisel juhul leiaks see aset rasketes tingimustes,» lausus Rajoy.

PP kogus pühapäeval toimunud valimistel 32,7 protsenti häältest, saades 350-kohalises parlamendis 137 kohta. PSOE jäi teisele kohale 23 toetusprotsendi ja 85 kohaga. Vasakpoolne liit Unidas Podemos oli kolmas 71 kohaga. Paremtsentristlik Ciudadanos sai 32 kohta.

PP-l jäi parlamendienamusest puudu 39 kohta, mis tähendab, et vajab enamusvalitsuse moodustamiseks vähemalt ühe partei abi. Pühapäeval toimunud valimised olid viimase kuue kuu jooksul juba teised, millest selget võitjat ei selgunud.

Rajoy peaks koalitsioonikõnelusi alustama sel nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles