NATO: alliansi lennukid ei lenda Euroopas «pimedalt» (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjalennuk
USA sõjalennuk Foto: SCANPIX

NATO ülesandeid täitvad sõjalennukid ei lenda Euroopas «pimedalt», teatas allianss pühapäeval, vastates Soome uudisteagentuuri STT järelepärimisele.

Sama kehtib ka NATO AWACS-lennukite kohta.

STT soovis saada nädalavahetusel NATO-lt kommentaari Läänemere turvalisuse ja sisselülitamata transponderitega lendamise kohta.

Vene president Vladimir Putin väitis reedel Soomes Kultarantas oma Soome kolleegi Sauli Niinistöga kohtumise järel antud pressikonverentsil, et NATO riikide lennukeid lendab Läänemere kohal «pimedalt» kaks korda rohkem kui Vene sõjalennukeid.

NATO vastuses STT-le rõhutatakse, et lennuohutus ei piirdu ainult transponderite kasutamisega.

«Vene sõjalennukid ei teata tihti oma lennuplaanidest ega suhtle lennujuhtidega,» ütles NATO e-kirjana saadetud vastuses.

NATO on arutanud Venemaaga seda olukorda ja kõnelusi peetakse ka tulevikus, lisati kirjas.

Putin ütles reedel, et ettepanek transporderite kasutamisest võetakse teemaks NATO Varssavi tippkohtumise järel Brüsselis korraldataval alliansi liikmete ja Venemaa kohtumisel.

«Pimedalt lendamine» on olukord, kus lennuk ei ole tsiviilradaritele ja seega ka tsiviillennukitele nähtav, kuna ei kasuta transponderit. Sõjaväeradaritele ja -lennukitele on «pimedalt» lendavad lennukid aga nähtavad.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles