Leht: Saksamaa survestab Jean-Claude Junckerit tagasi astuma (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Saksamaa soovib Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri tagasiastumist, kirjutas Briti väljaanne Sunday Times.

Angela Merkel. Foto: Scanpix
Angela Merkel. Foto: Scanpix Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

Lehe andmetel pole Saksa liidukantsler Angela Merkel rahul Junckeri tegevusega pärast Ühendkuningriigi 23. juuni otsust Euroopa Liidust välja astuda. Samuti ei soovivat Berliin, et Juncker ja tema juhitav Euroopa Komisjon hakkaks juhtima läbirääkimisi lahkumistingimuste üle Ühendkuningriigiga. Ehk teisisõnu: Merkel näeb Junckeris probleemi.

Väljaanne viitab anonüümsust palunud Saksa ministrile, kelle sõnul kasvab surve, et Juncker presidendi kohalt tagasi astuks ning tema sõnul peab kantsler Merkel selle küsimusega järgmisel aastal lõpuks tegelema

«Juncker on ikka ja jälle tegutsenud ühishuvi vastu ning tema reaktsioon Briti referendumile on olnud väga kahjulik,» ütles allikas, viidates Junckeri sõnavõtule, et britid peaksid võimalikult kiiresti ühendusest välja astuma. Merkel on aga korduvalt öelnud, et brittide lahkumisprotsessiga ei tohiks kiirustada.

ELi institutsioonide vaidlus

Vasakult paremale: Euroopa Parlamendi president Martin Schulz, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, tema kabinetiülem Martin Selmayr ja Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk päev pärast Briti referendumit Brüsselis. Foto: SCANPIX
Vasakult paremale: Euroopa Parlamendi president Martin Schulz, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, tema kabinetiülem Martin Selmayr ja Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk päev pärast Briti referendumit Brüsselis. Foto: SCANPIX Foto: FRANCOIS LENOIR/AFP

Veebiportaali EUObserver hinnangul on pinged tõusnud, kuna ELi institutsioonid on eriarvamusel, kes peaks juhtima lahkumiskõnelusi Ühendkuningriigiga, kui viimane esitab ametlikult lahkumisavalduse, nagu näeb ette Lissaboni lepingu artikkel 50.

Nimelt tõlgendavad Euroopa Komisjon ja liikmesriike esindav Euroopa Liidu Nõukogu artiklit erinevalt ning mõlemad leiavad, et läbirääkimisi Ühendkuningriigiga peaks juhtima just nemad.

Nii püüdis Euroopa Komisjon ebaõnnestunult ELi poolseks pealäbirääkijaks upitada

Belgia diplomaat Didier Seuuws. Foto: SCANPIX
Belgia diplomaat Didier Seuuws. Foto: SCANPIX Foto: DIRK WAEM/AFP

komisjoni tippnõunikku Martin Selmayri. Kõnelusi brittidega hakkab aga juhtima ELi Nõukogu poolt nimetatud esindaja Belgia diplomaat Didier Seeuws. EUObserveri andmetel põhjustas see otsus Selmayris ja komisjonis pahameelt.

Kelle käes on võim?

Ühtlasi on tegu laiema debatiga ELi tulevikust ning sellest, milliseks kujuneb Ühendkuningriigi lahkumise järel jõudude tasakaal ELis. Paljud vaatlejad usuvad, et brittide lahkumine tähendab võimu kandumist senisest enam Berliini.

Juncker nagu ka sakslasest Euroopa Parlamendi president Martin Schulz pooldavad ELi sügavaimat integratsiooni. Teistes põhjustab taoline kava aga kartust, et liikmesriikide võim väheneb ning see omakorda loob kandepinna euroskeptitsismi levikuks.

EUObserveri hinnangul pooldavad Merkel ja tema mõjukas rahandusminister Wolfgang Schäuble küll rohkem Euroopat, kuid mitte nii suures ulatuses, kui seda sooviks Juncker. Berliini hinnangul tuleks intensiivistada küll liikmesriikide koostööd, kuid mitte delegeerida Brüsselile senisest rohkem võimu, nagu sooviks Juncker.

Vastuoluline kohtumine Brüsselis

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Šoti valitsusjuht Nicola Sturgeon läinud kolmapäeval Brüsselis. Foto: Scanpix
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Šoti valitsusjuht Nicola Sturgeon läinud kolmapäeval Brüsselis. Foto: Scanpix Foto: THIERRY CHARLIER/AFP

Väidetavalt olevat Merkelit ärritanud ka Junckeri läinudnädalane kohtumine Šotimaa valitsusjuhi Nicola Sturgeoniga. Kantsler olevat kohtumist Ühendkuningriigi referendumil ELi jäämist pooldanud Šotimaa liidriga pidanud provokatiivseks. Nimelt on Sturgeon andnud märku, et Šotimaal võidakse korraldada uus iseseisvusreferendum ning Šotimaa otsib selleks ka Brüsseli toetust.

Juncker on kinnitanud, et komisjonil pole kavas Ühendkuningriigi siseasjadesse sekkuda, kuid Sturgeonil on õigus end Brüsselis kuuldavaks teha. Samuti kohtus Sturgeoniga europarlamendi president Schulz, kuid Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk keeldus sellest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles