Raport: plaanid Iraagi jaoks olid ebaadekvaatsed (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raporti autor John Chilcot.
Raporti autor John Chilcot. Foto: SCANPIX

Suurbritannia plaanid invasioonijärgse Iraagi suhtes olid täiesti küündimatud, lausus Iraagi sõja raporti esitanud John Chilcot.

«Hoolimata konkreetsetest hoiatustest alahinnati sissetungi tagajärgi. Kavandamine ja ettevalmistus Iraagiks pärast Saddami oli täiesti ebaadekvaatne,» sõnas ta.

Suurbritannia läks sõtta Iraagiga enne seda, kui «rahumeelse desarmeerimise» võimalused olid ammendatud, lisas Chilcot. «Sõjaline tegevus ei olnud sel hetkel ainus järelejäänud võimalus,» sõnas ta.

2009. aastal algatatud uurimine, mida juhtis endine kõrge ametnik John Chilcot, pidi esialgse kava kohaselt lõpule jõudma aastaga.

Uurimise algatas peaminister Gordon Brown, kes tõusis valitsusjuhiks pärast Tony Blairi, kes juhtis Suurbritannia Iraagi konflikti 2003. aastal. Sõjas kaotas elu 179 Briti sõjaväelast.

Raport hõlmab Suurbritannia seotust Iraagiga aastatel 2001-2009 ja uurib, mis juhtus, kuidas otsuseid langetati ning milliseid õppetunde saadi.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles