Lõuna-Sudaani pealinnas puhkes kodusõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Sudaani pealinnas toimuvates kokkupõrgetes on hukkunud juba vähemalt 272 inimest, neist 33 on tsiviilisikud.

Reede õhtul avati tuli presidendi residentsi lähedal, kus Lõuna-Sudaani president Salva Kiir kohtus oma endise rivaali, asepresident Riek Machariga.

Valitsuse andmetel on hukkunuid juba 272.

Maailma noorimas riigis puhkes vägivald reedel riigi viiendal iseseisvumise aastapäeval 9. juulil. 2015. aasta rahulepe, millega sooviti teha lõpp 20 kuud kestnud kodusõjale, on läbi kukkunud.

Reedene tulevahetus algas Salva Kiire ja Riek Machari ihukaitsjate vahelisest arveteõiendamisest. Pooletunnine tulevahetus kasvas peagi üle linna, kaasates ka raskerelvastust.

Eile teatas Lõuna-Sudaani ajakirjanik BBC-le, et riigihoonesse lõksu jäänud ajakirjanikud lugesid kokku vähemalt 100 surnukeha.

Haigla arst on teatanud Associated Pressile, et tänavalt on toodud lademetes surnukehasid, opositsiooni kõneisik sõnas Reutersile, et 115 inimest on tapetud.

Juba tänavad olid eile juba vaiksed. Siiski on pealinna üles seatud teetõkked ning sõjaväelased teostavad elanike seas relvakontrolli.

Nüüd on Reutersi andmetel taas puhkenud tulevahetus Gudele ja Jebeli linnaosades.

Kriisiabi töötaja sõnul oli 30-40 minuti vältel kuulda raskerelvastuse valanguid Jebeli piirkonna suunas.

Gudele linnajaos asub endise mässuliste juhi ja praeguse asepresidendi Riek Machari peakorter. Sõjategevus toimus ka Tongpingi piirkonnas rahvusvahelise lennujaama lähistel.

Lennufirma Kenya Aiways teatas Jubasse suunduvate lendude tühistamisest ebakindla julgeolekuolukorra tõttu.

USA saatkond Jubas manitses oma kodanikke siseruumidesse jääma.

«Olukord Jubas on tunduvalt halvenenud. Valitsuse- ja opositsioonivägede vahel käib tõsine sõjategevus,» teatas Ühendriikide saatkond Facebookis.

Tänased kokkupõrked said alguse linna lääneservas, kus on baasid nii endistel mässulistel kui ka valitsusvägedel.

Mässuliste sõnul kasutavad valitsusväed nende vastu tanke ja helikoptereid. «Rünnatud on meie vägesid Jebeli baasis,» lausus Machari pressiesindaja James Gatdek Dak. «Me loodame, et see ei eskaleeru.»

Salva Kiir ja Machar sõnasid reedese vägivalla kohta, et see on kahetsusväärne.

Aastapäevakõnes sõnas president Kiir, et Lõuna-Sudaan saab olla edukas vaid siis, kui inimesed näevad end lõunasudaanlaste, mitte erinevate hõimu- või poliitiliste gruppidena. Ta lisas, et inimesed peaksid kasutama rikast kultuurilist mitmekesisust ühtsuse allikana.

Lõuna-Sudaani kodusõjas on hukkunud kümneid tuhandeid inimesi ning mitu miljonit on sunnitud kodust põgenema.

Maailma noorima riigi rahanappus on nii tõsine, et eelnevalt on teatatud riigi iseseisvuspäeva tähistamise ärajätmisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles