Austraalia jätkab senise võimuliidu juhtimisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malcolm Turnbull.
Malcolm Turnbull. Foto: Reuters/ScanPix

Austraalia peaminister Malcolm Turnbull teatas täna, et tema konservatiivne koalitsioon jääb tasavägiste valimiste tulemusena võimule teiseks kolmeaastaseks ametiajaks.

2. juuli peetud valimiste häälte lugemine veel käib, kuid Turnbulli sõnul on tema Liberaalse Partei juhitav koalitsioon valimised võitnud. Leiboristide liider Bill Shorten oli eelnevalt tunnistanud valimiskaotust.

Turnbulli liberaalide ja rahvuslaste koalitsioon peaks saama 150-kohalises esindajatekojas 74 kohta leiboristide 66 vastu, prognoosib Austraalia rahvusringhääling. Enamuseks oleks vaja 76 kohta. Viie parlamendikoha saatus on endiselt ebaselge.

Peaminister on kindlustanud endale kolme sõltumatu parlamendisaadiku toetuse usaldushääletusteks ning hääletusteks eelarve üle.

Turnbulli vajadus saavutada erakonnaväliste kandidaatide toetus annab iga parlamendisaadiku häälele suure kaalu. Valimiskampaania ajal oli Turnbull kutsunud valijaid mitte hääletama väikeparteide ja sõltumatute kandidaatide poolt.

«On oluline, et see parlament toimiks,» lausus Turnbull, lisades, et Austraalia seisab silmitsi mitme väljakutsega, muuhulgas vajadusega viia majandus maavarade kaevandamiselt üle mitmekesisemale vundamendile.

«Iga esindajatekoja ja senati liige väärib lugupidamist, sest nad valis ametisse Austraalia rahvas,» sõnas valitsusjuht.

Shorten lubas valimiskaotust tunnistades teha valitsusega koostööd.

Liberaalide ja rahvuslaste koalitsioon valitseb Austraaliat 2013. aasta septembrist. Mullu septembris kukutas Turnbull liberaalide juhivalimistel senise peaministri Tony Abbotti ja tõusis peaministriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles