USA suursaadik Kiievis: Ukraina vabanes sõltumisest Vene gaasist (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik Ukrainas Geoffrey R. Pyatt (keskel) kohtumas Ukraina president Petro Poroshenko ja peaministri Volodõmõr Groismaniga.
USA suursaadik Ukrainas Geoffrey R. Pyatt (keskel) kohtumas Ukraina president Petro Poroshenko ja peaministri Volodõmõr Groismaniga. Foto: Mykhailo Markiv/Mykhailo Markiv/TASS

Kiievi võimudel õnnestus vabaneda sõltumisest Vene gaasitarnetest, hävitades sellega Kremli energiarelva, ütles USA Kiievi-saadik Geoffrey Pyatt.

«Ukraina võimud on viimastel aastatel põhimõtteliselt hävitanud Moskva energiarelva, milleks oli gaas. Eelmine talv oli ajaloos esimene, mil Ukraina ei sõltunud Vene gaasist,» ütles Pyatt täna Kiievis väitlusklubi arutelul «Ukraina muutumine: edenemine ja tulevikuülesanded».

Diplomaat märkis, et tänase seisuga võib Naftogaz Vene gaasi osta, kui peab hinda mõistlikuks, kuid gaasi ei saa enam kasutada surve avaldamiseks.

«Ukrainlased ei ole enam olukorras, kus Kreml saaks energiaressursse kasutada relvana Ukraina poliitikutega manipuleerimiseks, et tehtaks talle vajalikke otsuseid," sõnas ta.

Saadik lisas, et «Ukraina energeetikasektoris toimuvad tõsised muutused... ja need on väga tähtis lõpule viia.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles