Prantsuse preestritapja oli politseijälgimise all (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Üks meestest, kes korraldasid eile rünnaku Põhja-Prantsusmaal asuvas Saint-Etienne-du-Rouvray kirikus, oli politseijälgimise all, vahendab BBC.

Adel Kermiche arreteeriti eelmise aasta jooksul kahel korral katse eest ebaseaduslikult Süüriasse reisida. 19-aastane mees arreteeriti eelmise aasta märtsis Saksamaal peale seda, kui oli oma venna dokumente kasutades üritanud ebaseaduslikult riiki jõuda. Mees toimetati Prantsusmaale ja pandi politseijärelvalve alla.

Sama aasta mais arreteeriti mees uuesti, peeti kinni Türgis ja toimetati tagasi Prantsusmaale. Mees viibis selle aasta märtsini vahi all ning vabastati tingimusel, et kannab elektroonilist jälgimisseadet ja võib lahkuda kodust Saint-Etienne-du-Rouvray`s ainult tööpäevadel vahemikus 08:00 ja 12:30.

Prokurör Francois Molins sõnas, et uurijad püüavad teha kindlaks teise ründaja isikut.

Tema sõnul on politsei vahi alla võtnud ka ründaja noorema venna - 17-aastase Alžeeriast pärit poisi, kes arvatakse olevat rahvusvaheliselt tagaotsitav.

Kermiche ja üks teine isik sisenesid hommikupalvuse ajal Saint-Etienne-du-Rouvray kirikusse ning lõikasid läbi kaheksakümnendates eluaastates preestri kõri, enne kui nad politsei poolt tapeti. Üks neljast pantvangivõetust sai raskeid noahaavasid.

Õde Danielle, kes viibis rünnaku ajal kirikus, kirjeldas juhtunut: «Nad sundisid isa Hameli põlvili. Ta üritas ennast kaitsta ning siis juhtuski tragöödia.»

«Nad lindistasid toimunut. Nad viisid altari ees läbi mingisuguse teenistuse, araabia keeles. See oli kohutav.»

Prokurör Molins`i sõnul kandsid ründajad lisaks käsirelvadele ka võlts-lõhkeseadeldist, mis oli kaetud hõbepaberiga.

Ründajad kasutasid kolme pantvangivõetut inimkilpidena, takistamaks politseid kirikusse sisenemast. Pantvangide vabastamisel järgnesid ründajad neile kiriku uksest välja ning karjusid «Allahu Akbar», enne kui politsei nad maha lasi.

Islamiriik on kuulutanud mehed enda sõdalasteks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles