Islandil tulevad Panama paberite tõttu varased valimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillis toimunud valitsusevastased protestid, kus nõuti koheseid valimisi.
Aprillis toimunud valitsusevastased protestid, kus nõuti koheseid valimisi. Foto: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Island on teatanud varastest parlamendivalimistest, mille põhjuseks on kevadel lekkinud Panama paberid. Endine peaminister David Gunnlaugsson astus aprillis lekitatud dokumentide tõttu tagasi.

Välja tulnud dokumendid paljastasid hulga maksudest kõrvale hiilinud Islandi poliitikuid. Teiste seas oli paberites nimetatud Islandi toonast peaministrit David Gunnlaugssoni, kes seepeale tagasi astus, kirjutab the Guardian.

Protestide järgselt lahkus peaminister, kuid tema valitsus jäi endiselt paigale. Eile teatas Gunnlaugssoni asendaja Sigurdur Ingi Johannsson, et plaanis on valimised korraldada 29. oktoobril.

«Arvestades, kuidas asjad parlamendis kevadel ja sügisel arenenud, arvame, et valimised toimuvad,» ütles ta. Johannsson palus parlamendi parteide esindajatel kuupäevas kokku leppida.

Ekspertide hinnangul on raske näha, kes seekordsed valimised võidavad.

Viimaste uuringute järgi on konservatiivsed valijad lojaalsed tsentristlik-parempoolsele Iseseisvus parteile, mis on hetkel ka valitsuskoalitsioonis. Opositsioonis tõstab peab 2012. aastal asutatud Piraadi partei, mis nõuab rohkem läbipaistvust, institutsionaalseid reforme ning korruptsiooni tugevamat kontrollimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles