Burkiinide lühiajalugu (3)

Margus Parts
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seoses hiljutiste sündmustega Cannes`is, kus eelmisel nädalal keelustati kohtuotsusega burkiinide kandmine, on paslik vaadata, millega selle konservatiivse ujumisriietuse näol tegemist on.

Mõiste burkiini tuleneb sõnade burka ja bikiini kombineerimisest ja tähistab naistele mõeldud ujumisriietust, mis katab kogu keha peale näo, käe- ja jalalabade. Selline disain on kooskõlas Koraani nõudega naistele riietuda tagasihoidlikult.

Burkiini on tehtud trikoomaterjalist ning selle keha osa meenutab täismahus trikood, millele on lisatud kapuuts, olles tavalisest trikoost siiski veidi laiem.

Burkiini võeti kasutusele 2006. aastal, mil Austraalias oli moslemi naistest vetelpääste vabatahtlike jaoks tarvis veidi tagasihoidlikumat riietust. Võtnud ühendust riigis elava Liibanonist pärit disaineriga, sündiski burkiini.

Tegelikkuses on burkiini näol tegu brändi-, mitte üldnimega, kuid sõna kõlas nii hästi, et võeti kasutusele ka laiemas tähenduses.

Tegelikkuses on burkiini näol tegu brändi-, mitte üldnimega, kuid sõna kõlas nii hästi, et võeti kasutusele ka laiemas tähenduses. Seega ei ole mitte iga kapuutsi ja kogu keha katva lõikega naiste ujumisriietus burkiini.

2009. aastal keelati Prantsusmaal avalikus basseinis burkiiniga ujumine. Otsust põhjendati keeluga ujuda väliriietuses. Intsident sai toona laialdase meediatähelepanu osaliseks, lisades religioosse riietuse kandmisega seotud debattidesse veelgi õli tulle.

Nüüd on teema seoses burkiinide keelustamisega Prantsuse riviera kuurortides taaskord teravamalt tähelepanu keskpunkti sattunud. Eelmisel nädalal võttis Cannes`i linn vastu kohtuliku otsuse, mis keelab burkiinidega avalikes randades ujuda. Põhjuseks toodi võimalik side islamiäärmuslusega.

Linnapea David Lisnard allkirjastas reegli, mille kohaselt on randadesse keelatud juurdepääs inimestel, kes ei kanna suplusriietust, mis ei austa head tava ja sekulaarsust.

«Rannariietus, mis näitab religioosset kuuluvust, kuigi Prantsusmaa ja palvekohad on pideva terroristliku ohu all, tekitab riske avalikule korrale,» seisis reeglis.

Ka Villeneuve-Loubet` kuurort Prantsuse Riviera rannikul teatas eile burkiinide keelustamisest oma randades. Linnapea sõnul tegi ta vastava otsuse sanitaarkaalutlustel.

«Minuni jõudis informatsioon, et ühes meie rannas oli paarike, kus naine käis täisriietes ujumas,» lausus linnapea Lionnel Luca. «Minu arvates on see hügieenipõhjustel vastuvõetamatu ja ei ole üldiselt tervitatav.»

Villeneuve-Loubet` linnapea ei nõustunud väidetega, et burkiinikeeld on diskrimineeriv, sõnades, et selle eesmärk on vältida rikkumisi rünnakute sihtmärgiks olnud regiooni avalikus korras.

Marsille`i linnas jättis eelmisel nädalal veepark ära eraürituse burkiinisid kandvatele naistele, peale seda, kui idee põrkus avalikkuse hukkamõistule.

Burkiinide kandmise keeld on põhjustanud mitmes rassismivastases ja inimõigusorganisatsioonis tõsist pahameelt, tuues kaasa lubadused asi kohtusse anda.

Islamistlik riietus on Prantsusmaal olnud pikalt tuliste vaidluste teemaks. Tervet nägu kattev burka on avalikes kohtades keelatud, kuid religioossete sümbolite ja riietuse kandmise keeldu ei ole.

Burkiinide keelamine ei ole aktuaalne ainult Prantsusmaal. Ka islamiusulises Marokos on mõned hotellid oma basseinides burkiinides suplemise hügieenikaalutlustel keelanud. Bikiinid ja muu ujumisriietus on aga lubatud. Ka seal on see kaasa toonud vastuolulisi poliitilisi debatte.

Burkiine kannavad ka ortodokssed juudid.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles