Mehhiko tahab lõpetada uimastisõltlaste karistamise

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko võimud on saatnud narkokartellide vastu võitlema armee.
Mehhiko võimud on saatnud narkokartellide vastu võitlema armee. Foto: AFP / Scanpix

Mehhiko võimud tulid välja plaaniga dekriminaliseerida narkootikumide väikeses koguses omamine ning lõpetada uimastisõltlaste kohtlemine kurjategijatena.

 

Suurte narkokartellidega verisesse võitlusse astunud konservatiivne president Felipe Calderón saatis sellise ettepaneku eile Kongressi, mis võib tekitada pahameelt võimsa naaberriigi USA julgeoleku eest vastutavates organites, vahendas Reuters.

Calderóni kava näeb ette karistuse kaotamist väikeses koguses tänavanarkootikumide omamise eest. Näiteks kokaiini puhul oleks piiriks pool grammi, heroiini puhul 50 milligrammi, metamfetamiini puhul 40 milligrammi, oopiumi ja marihuaana aga kaks grammi.

«Me sellega soovime sellega mitte kohelda sõltlast kriminaalina, vaid pigem haige isikuna ning pakkuda neile psühholoogilist ja meditsiinilist ravi,» selgitas senaator Alejandro González, kes juhib ülemkojas õiguskomisjoni.

Seadusemuudatusega antaks samal ajal osariikidele õigus mõista kohalikul tasandil kohut narkokaubitsejate üle, millega tegeletakse seni föderaaltasandil. Plaani eesmärgiks on suunata rohkem politseinikke jahtima diilereid ja salakaubavedajaid.

Kongressile saadetud teises ettepanekus palus president senatit luua kord majja ka sageli tegevusetuses ja korruptsioonis süüdistatud politseiorganeis.

Calderóni hinnangul nurjab pingutusi narkovägivalla ja organiseeritud kuritegevuse ohjeldamiseks korravalvurite kehv väljaõpe ja erinevate üksuste koordineeritud juhtimise puudumine.

Samasuguse plaaniga tuli riigis kahe aasta eest välja ka eelmine president Vicente Fox, ent siis takerdus see just Washingtoni vastuseisu tõttu ning kartusest meelitada üle piiri jõukaid «narkoturiste».

Mehhikos pole narkootikumide tarbimine veel nii levinud noorte seas kui Ameerika Ühendriikides või Euroopas, ent ka seal on see keskklassi suurenemisega hakanud kasvama ning tihedama kontrolli tõttu põhjapiiril jääb üha rohkem kokaiini kohalikule turule.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles