ÜRO: Põhja-Korea paigutas kahe Korea vahelisse demilitariseeritud tsooni miine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid demilitariseeritud tsoonis
Põhja-Korea sõdurid demilitariseeritud tsoonis Foto: SCANPIX

ÜRO  militaarse abiorganisatsiooni United Nations Command (UNC) teatel paigutas Põhja-Korea kahe Korea piirialal asuvasse demilitariseeritud tsooni asulasse maamiine.

Kahe Korea piiril on okastraataed ja mitmes paigas miine, kuid Lõuna-Korea teatel ei olnud seni miine selle tsooni asulas Panmunjomis, edastab The Independent.

UNCi teadaande kohaselt pani Põhja-Korea nimetatud asulasse teadmata arvu miine möödunud nädalal, seades sellega ohtu demilitariseeritud tsoonis elavate ja töötavate inimeste elu.

Uudisteagentuuri Yonhap viitas oma teates Lõuna-Korea kõrgele ametnikule, kelle arvates paigutas Põhja-Korea piiritsooni miinid, kuna tahab nende abil takistada Panmunjoni kaudu oma riigi sõjaväelaste Lõuna-Koreasse põgenemist.

Põhja-Korea ei ole UNCi teatele omapoolselt vastulauset andnud.

Panmunjoni piiriala on Põhja-Korea ja UNCi esindajate kontrolli all alates Korea sõja lõpust 1953. aastal. Nüüdseks on demilitariseeritud tsoon populaarne turismipaik, mida külastab inimesi mõlemast Koreast.

Vastavalt relvarahu lepingule ei tohi kumbki pool nelja kilomeetri laiuses demilitariseeritud tsoonis tuld avada ega agressiooni üles näidata. Samas on mõlemad pooled süüdistanud üksteist mitmel korral selle lepingu rikkumises.

ÜRO andmetel võib demiltariseeritud tsoonis juba varasemast olla üle ühe miljoni maamiini. Põhja-Korea paigutatud miine on kahe Korea piiril voolava jõega jõudnud Lõuna-Koreasse, kus miinide tõttu on hukkunud tsiviilisikuid. 2015. aasta augustis said Põhja-Korea miinide tõttu kaks Lõuna-Korea sõdurit vigastada, see intsident tekitas kahe Korea vahele uusi pingeid.

Põhja-Korea on Lõuna-Koread ja lääneriike ähvardanud pidevalt raketikatsete ja võimalike rünnakutega. Üha rohkem on neid põhjakorealasi, kes oma eluga riskides üritavad Lõuna-Koreasse jõuda.

Lõuna-Korea andmetel põgenes ajavahemikul 2012 – 2015 Põhja-Koreast üle 1000 inimese, kes jõudsid Lõuna-Koreasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles