Christiania elanikud sulgesid kurikuulsa kanepituru (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pusher Streeti lettide eemaldamine.
Pusher Streeti lettide eemaldamine. Foto: Reuters/ScanPix

Peale tunde kestnud kohtumist otsustasid Kopenhageni kommuuni Christiania elanikud sulgeda enklaavi kurikuulsa kanepituru Pusher Streeti, vahendab The Local.

Otsus võeti vastu peale kahe politseiniku ja ühe tsiviilisiku haavatasaamist uimastireidi käigus eelmisel kolmapäeval, kui tulistaja põgenes ja avas politseinike pihta tule. Tulistaja suri reedel haiglas saadud vigastustesse.

Kohalik kõneisik teatas TV2-le, et Christiania elanikud üritavad nüüd Pusher Streeti uimastiturgu sulgeda. Vahetult peale teadaannet alustati tänava puhastamist uimastilettidest.

Enne, kui otsus välja kuulutati, ärgitasid Christiania elanikud ka laiemat avalikkust sealt kanepit mitte ostma. Pusher Streeti aastane väidetav käive on ligi üks miljard taani krooni.

«Me mõistame tugevalt hukka kuritegevuse, mis kanepituruga kaasneb. Christiania ei saa võtta vastutust kogu Taani kanepimüügi eest,» sõnas kohalike kõneisik Risenga Manghezi. «Me võime kanepiletid eemaldada, kuid ei saa garanteerida, et need tagasi ei tule. Meil on vaja selle ärahoidmiseks kogu Taani abi. Kui te toetate Christianiat, lõpetage siit kanepi ostmine.»

Manghezi lisas, et Pusher Streeti lettide eemaldamine ei pruugi tähendada 45 aastat kestnud kanepiäri lõppu, kuid loodab, et müük ei paisu taas suureks.

Christiania asutati 1971. aastal skvottijate poolt ning liberaalne suhtumine narkootikumidesse on seal valitsenud algusest peale. Kui algselt kontrollisid kanepiturgu kohalikud, siis lõpuks võtsid selle üle kuritegelikud jõugud.

Korduvad probleemid Pusher Streetiga on tõstatanud ettepanekud legaliseerida kanep kogu riigis, et jätta kuritegelikud rühmitused oma tuluallikast ilma, kuid sellel ideel pole parlamendis sugugi suur toetus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles