Rootsis avaldatakse reedel uuring NATO liikmesuse kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõjaväeline õppus
NATO sõjaväeline õppus Foto: SCANPIX/REUTERS

Rootsis avaldatakse reedel uuring NATO liikmesuse kohta, milles hinnatakse taolise võimaliku otsuse tagajärgi ja üldmõju, kinnitas välisministeerium esmaspäeval soomlaste uudisteagentuurile STT.

Rootsi uudisteagentuur TT avaldas katkendeid aruandest juba möödunud reedel.

Selle kohaselt võib Rootsi taotlus aja jooksul lisada Venemaa relvastumist Läänemere regioonis. Samas mõjuks see ka hirmutusvahendina, mis vähendaks omakorda konfliktiriski regioonis. Uuringu kohaselt kaoks NATO liikmesusega ebaselgus selles suhtes, kuidas Rootsi reageeriks konfliktile teiste ühenduse liikmesriikidega.

TT informatsioonil piirduks aruande hinnangu kohaselt Venemaa reaktsioon siiski «karmisõnalise retoorika, mõjutusürituste, majanduslike meetmete ja sõjalise ähvardamisega».

Stabiilsust Läänemere regioonis võib samas tugevdada ka Soome ja Rootsi süvenev kaitsekoostöö.

Aruande üle on Rootsis oodata elavat poliitilist keskustelu. Uuringus ei võeta seisukohta, kas Rootsi peaks NATO-ga liituma või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles