Leedu president nõuab kaitseministri tagasiastumist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu president Dalia Grybauskaitė nõuab sõjaväe hankeskandaali tõttu kaitseminister Juozas Olekase tagasiastumist.

«See olukord õõnestab meie püüdlusi riiki kaitsta ja (kaitse)kulutusi suurendada ning rahva silmis diskrediteerib see meie tehtud otsuseid,» lausus Dalia Grybauskaitė teisipäeval.

«Seetõttu peab minister võtma poliitilise vastutuse, et hoida ära kahju tekitamist lisaks riigikaitsele ka riigile endale ja Sotsiaaldemokraatlikule Parteile,» ütles president.

«Ütlen nii ministrile kui ka sotsiaaldemokraatide juhtkonnale: poliitilise vastutuse võtmine tähendab riigi ja riigikaitsesüsteemi häbistamise lõpetamist.»

Leedu hankeamet teatas möödunud teisipäeval, et sõjavägi ostis ettevõttelt Nota Bene köögitarbeid turuhinnast kaheksa korda kallimalt.

2014. aastal allkirjastas sõjavägi eellepingu 1,622 miljoni euro eest väliköökidele nõude ja muude köögitarvete ostmiseks. Summa ületas kahekordselt hankeks ette nähtud 724 000 eurot.

Grybauskaitė teatas seepeale, et seadused ei näe ette varguse võimalust ning vastutust selle eest kannab kaitseminister. Minister lükkas süüdistused tagasi, öeldes, et ministeerium tuvastas rikkumise ise ja astus vajalikke samme.

Olekase sõnul taotles ta prokuratuurilt eeluurimise algatamist võimaliku pettuse väljaselgitamiseks. Minister ütles, et prokurörid alustasid uurimist, kuid hiljem lõpetasid selle.

Grybauskaite ütles täna tehtud avalduses, et Olekas valetab, kui väidab, et kaitseministeerium palus prokuröridel uurida ostetud toodete hinda. Ministeerium pöördus prokuratuuri toodete märgistamise, mitte nende hinna pärast, lausus president.

«Oleks liialdus öelda, et riiklik kaitsesüsteem tegi midagi 2014. aastal, sest mitte keegi ei pöördunud prokuratuuri poole ülespuhutud hindade pärast. See kestis veel kaks aastat. Nüüd räägime Nota Benelt tehtud ostudest, mille väärtus ligineb kahele miljonile eurole,» ütles riigipea.

«Riiklik kaitsesüsteem pöördus 2014. aastal prokuratuuri mitte selle pärast, et hind oli kaheksa korda liiga kõrge, vaid märgistuse ja siltide peal olnud nimede pärast,» lisas Grybauskaite.

Presidendi nõunik Živilė Šatūnienė lausus reedel, et Leedu kaitsesüsteemi viimase 10 aasta riigihangete kontrollimisel tuvastati süstemaatilisi rikkumisi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles