Egiptuse asepresident välistas Mubaraki poja kandideerimise

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar Suleiman.
Omar Suleiman. Foto: SCANPIX

Egiptuse asepresidendi ametisse nimetatud Omar Suleiman lükkas ümber kuuldused, nagu kavatseks riigipea Hosni Mubaraki poeg kandideerida septembrikuistel presidendivalimistel.

Läinud nädalal opositsiooni surve tõttu Egiptuse ajaloo esimeseks asepresidendiks nimetatud Süleimani hinnangul tekitaks Mubaraki tagasiastumine riigis poliitilise võimuvaakumine ning juhiks Egiptuse kaose teele. Seetõttu palus ta demonstrantidel Kairo kesklinnas asuvalt Tahriri väljakult lahkuda, vahendas uudistevõrk AFP.

Mubarak on lubanud presidendiametist loobuda septembris, mil lõpeb tema järjekordne ametiaeg. Tema lahkumist nõudvad meeleavaldajad pole sellega aga rahul ja on esitanud riigipeale ultimaatumi lahkuda ametist juba reedeks.

Riigitelevisioonis tehtud pöördumises juhtis asepresident tähelepanu Egiptuse põhiseadusesse kirjutatud punktidele, mis seavad presidendiks kandideerivatele isikutele karmid piirangud.

Näiteks peab riigipeaks pürgiv isik olema vähemalt aasta kuulunud partei juhtkonda. Seejuures peab ka erakond olema tegutsenud vähemalt viis aastat. Sõltumatud kandidaadid vajavad aga vähemalt 250 ametniku toetust, suurem osa neist on aga seotud Mubaraki Rahvuslik-Demokraatliku Parteiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles