Suri endine Itaalia president

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia president Carlo Azeglio Ciampi 2006. aastal kodulinna Livornot külastades rahvahulgale lehvitamas.
Itaalia president Carlo Azeglio Ciampi 2006. aastal kodulinna Livornot külastades rahvahulgale lehvitamas. Foto: SCANPIX

Endine Itaalia president Carlo Azeglio Ciampi suri, teatas täna riigi peaminister Matteo Renzi. Ciampi oli surres 95-aastane.

Ciampit peetakse tänapäeva Itaalia üheks rajajaks. Renzi kirjutas Twitterisse, et Ciampi teenis Itaaliat kirglikult.

Itaalia välisminister Paolo Gentiloni mälestas omakorda Ciampit suure riigimehena.

Ciampi oli 1993.- 94. aastal lühikest aega ajutise tehnokraatide valitsuse peaminister, Itaalia president oli ta aastatel 1999-2006. Ta suri 95 aasta vanuselt.

Ciampi oli nii populaarne, et teda püüti mõjutada teiseks ametiajaks riigipeaks jääma, kuid ta lükkas pakkumise kõrgele eale viidates tagasi.

Ciampi oli 14 aastat Itaalia Panga president ja hiljem rahandusminister. Selles ametis seisis ta Itaalia eurole ülemineku eest, olles ise üks Euroopa Liidu ühisvaluuta väljatöötajaid.

Majandusharidusega Ciampi oli vasaktsentristlike vaadetega, kuid ei ühinenud kogu oma karjääri vältel ühegi erakonnaga.

Presidendina oli tema roll suuresti tseremoniaalne, kuid tema teeneks peetakse toonase peaministri Silvio Berlusconi mõju ohjeldamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles