Welt: Saksa lahingutankid paigutatakse Vene piiri äärde (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa armee lahingutank Leopard.
Saksa armee lahingutank Leopard. Foto: SCANPIX

Saksa Bundeswehr saadab lisaks mitmesajale sõdurile Leetu ka lahingutankid Leopard 2, kirjutab Saksa ajaleht Welt. Väljaande teatel saadab otsus selge signaali, et Saksamaa võtab NATO idaserva muresid tõsiselt.

Järgmisel aastal saadetakse Venemaa heidutamiseks ja alliansi idatiiva tugevdamiseks Baltimaadesse ja Poola NATO pataljonid. Need hakkavad vahelduma iga poole aasta järel.

Eesti raamriigiks on Suurbritannia, Leedul Saksamaa, Lätil Kanada ja Poolal USA.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg sõnas eile, et lahingugrupid peaks täielikult reageerimisvalimis olema järgmiseks suveks. Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen nimetas käiku täpselt sobivaks kaitsemeetmeks.  

Saksamaa kaitseministeeriumi pressiesindaja kinnitas eile õhtul, et raskerelvastussüsteem on osa varustusest, mille Saksa sõjaväelased tuleval aastal Venemaaga piirnevasse NATO partnerriiki kaasa toovad. Sõjaväelasi saadab riik Leetu 600. Berliin teatas oma otsusest eilsel Brüsselis toimuval NATO kaitseministrite kohtumisel.

NATO-Vene 1997. aastast pärinev alusakt keelab ettenähtavas julgeolekuolukorras arvestatava hulga alliansi vägede paigutamise Ida-Euroopasse. NATO riikide hinnangul on Venemaa tegevus ettenähtavat julgeolekuolukorda muutnud, ent paljud alliansi liikmed ei ole endiselt nõus dokumendist loobuma.

Welt kirjutas, et Berliini ja Moskva omavahelisi suhteid võib värske teade veel keerulisemaks muuta. Vene kaitseministeerium kritiseeris suvel NATO idaserva tugevdamist, nimetades seda Venemaa demoniseerimiseks ja olematule ohule reageerimiseks.  

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles