ÜRO: Kõik Aleppo osapooled võivad olla sõjakuritegudes süüdi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnakus kannatada saanud Aleppo kool.
Rünnakus kannatada saanud Aleppo kool. Foto: AFP/SCANPIX

Kõik osapooled, kes Süürias Aleppo linna pärast lahingut löövad, võivad olla süüdi sõjakuritegudes tsiviilpiirkondade valimatu ründamise tõttu, teatas ÜRO inimõiguste kõneisik Ravina Shamdasani.

«Kõik osapooled Aleppos panevad toime rünnakuid, milles hukkub suur hulk tsiviilelanikke ning see loob nende jaoks, kes linnas elamist jätkavad, terroriõhustiku,» sõnas Shamdasani.

Nädalavahetuse jooksul hukkus ÜRO andmetel enam kui 30 tsiviilisikut, kellest 10 olid lapsed. Lisaks sai kümneid inimesi vigastada suurtükitules, raketirünnakutes ja käsitsi valmistatud lõhkeainet kasutavates rünnakutes.

«Miinipildujate ja lõhkeainega varustatud sõidukite kasutamine ühe miljoni elanikuga piirkonnas on täiesti vastuvõetamatu ja seda võib lugeda sõjakuriteoks,» ütles Shamdasani.

Tsiviilelanike suur hulk viitab sellele, et mässulised eiravad ettevaatusabinõusid ja ei planeeri oma tegevust mõistlikult. ÜROl ei ole aga piisavalt andmeid, et omistada rünnakuid kindlatele võitlevatele gruppidele.

Ka valitsusväed koos liitlastega jätkasid mürsutuld Aleppo idaosas, kus ÜRO andmetel on hukkunud nädalavahetusel vähemalt 12 tsiviilisikut, nende seas kaks last.

«Rünnakud haiglate, koolide, turuplatside, veevarustuse ja toiduainetööstuse vastu on tavalised ja kui nende tahtlikkus tõestust leiab võib seda lugeda sõjakuriteoks,» lisas Shamdasani.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles