ISi propaganda tegeleb seksiorjade ja habemetega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdur näitab lendlehte kirjaga «Habemete kandmine kohustuslik».
Iraagi sõdur näitab lendlehte kirjaga «Habemete kandmine kohustuslik». Foto: Reuters/ScanPix

Peale seda, kui IS Põhja-Iraagi külad vallutas, kuulutati välja täpsed reeglid, kuidas «kalifaadis» käituda. Juhiste seas tunduvad tähtsaimad punktid olevat habemete ja seksiorjadega seonduv, kirjutab Reuters.

Iraagi jõudude tagasivõidetud küladest leiab hulgaliselt dokumente ja plakateid, mis rõhutavad seda, kuidas sõdalaste valitsemise all käituma peaks.

Viie lehekülje pikkune dokument illustreeritud piltidega kuldsetest käevõrudest ja teemantsõrmustest juhendab, kuidas õigesti almust anda, mis on üks islami kohustustest. Selle vastu eksimine tähendab karistust.

Sahura külas, kus hiljuti lasti võitluses valitsusvägedega maha seitse ISi džihadisti, pidas äärmusrühmitus detailset raamatupidamist almuseandjate kohta. Sissekanded näitasid, kas elanik omas kulda, kinnisvara või autot. Kirjas olid ka elanike igakuised sissetulekud.

Roosa ja punasekirju lendleht pakub välja 32 küsimust ja vastust, kuidas tegeleda naissoost kinnipeetavatega. Teabelehe kohaselt on vanemal islamivaimulikul õigus jagada kinnipeetavaid võitlejate vahel.

Lendlehe kohaselt võib konkubiinidena kasutada mittemoslemitest naisi. Džihadistid võivad «omada» konkubiinidena kahte õde, kuid astuda vahekorda vaid ühega.

«Konkubiinidena võib võtta eelteismelisi tüdrukuid. Nendega ei või astuda seksuaalsesse vahekorda, kuid neid võib siiski nautida,» seisab ühel lehel. Peale Põhja-Iraagi rüüstamist vangistasid Islamiriigi võitlejad sadu jeziitide vähemusest naisi seksiorjadena.

Islamiriigi seaduse kohaselt peavad naised püsima kodus või kandma peast maani musta riietust, kui soovivad kodust lahkuda. Mehed kannavad lühikesi pükse ja sobilikus pikkuses habemeid. Habet defineeris lendleht kui «karvastikku, mis kasvab näol ja põskedel».

Äärmusrühmituse võimu all elades ei olnud erilist võimalust meelelahutuseks, keelatud oli internet, muusika ja mobiiltelefonid. Satelliittelevisiooni keeld jättis iraaklased ilma ühendusest välismaailmaga. Suurel plakatil pealkirjaga «Miks ma peaksin oma satelliiditaldriku hävitama» tõid džihadistid välja 20 põhjust, mis käsitlesid enamjaolt satelliittelevisiooni amoraalsust.

Põhjus number 8: « Sest satelliittelevisioon näitab armulugusid ja paljaid naisi ning ebasündsat keelekasutust». Põhjus 10: «Sest satelliidikanalid kiidavad heaks naiselikke mehi».

ISi logodega lehed leiti ruumidest, mida rühmitus kuni lüüasaamiseni oma kontorina kasutas. Iraagi sõjaväelaste kinnitusel kuulusid lehed Islamiriigile, kuid see ei ole veel sõltumatut kinnitust leidnud.

Hiljuti põgenenud külaelanike sõnul tähendas reeglite rikkumine karmi karistust, näiteks avalikku piitsutamist või Mosulisse hukkamisele toimetamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles