Trumpi vanaisa saadeti Saksamaalt välja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallstadti linn Lõuna-Saksamaal.
Kallstadti linn Lõuna-Saksamaal. Foto: MICHAEL PROBST/AP/Scanpix

Saksa väljaande Bild avaldatud kiri paljastab, kuidas Donald Trumpi vanaisa palus kohalikke võime, et teda ei saadetaks riigist välja, kirjutab Washington Post.

Pöördumine Baierimaa prints Luitpoldile on kirjutatud 1905. aastal.

Friedrich Trump palub kirjas «armastatud, õilsat, tarka ja õiglast» printsi, et teda ei saadetaks maalt välja. Trumpi vanaisa ähvardas riigist välja saatmine sõjaväekohustusest viilimise tõttu.

Nähtavasti otsustas Luitpold Trumpi palve rahuldamata jätta.

Friedrich Trump saabus USAsse 1885. aastal 16-aastaselt, kui ta oma kodulinnast Kallstadtist õnne otsima suundus. Ainuke probleem oli selles, et Trumpi lahkumine oli seadusevastane, kuna ta hoidis sellega kõrvale kohustuslikust ajateenistusest ning jäeti selle aluselt neli aastat hiljem Baieri kodakondsusest ilma.

Friedrich Trump kogus läänes jõukust, pidades muuseas Yukoni kullapalaviku päevil kõrtse ja bordelle. «Ta sõelus kullaotsijaid,» nagu üks kroonik on teravalt märkinud.

Trumpi Arktika restoran sai toona piirkonnas kurikuulsaks.

«Vallalistele meestele on Arktika restoran parim koht,» kirjutas üks 19. sajandi ajakirjanik Yukon Sunile. «Aga ma ei soovitaks auväärsetele daamidele sinna ööbima jääda, kuna nad tõenäoliselt kuulevad asju, mis on nende tunnetele vastumeelsed ja hämmastuvad oma suguõdede käitumisest.»

Hiljem reisis Trump korduvalt ka oma kodumaa vahelt ja lõpuks pani koduigatsus meest kõigi oma säästude eest Kallstsdti naasma. See aga kujunes võimatuks, kuna tema staatus väejooksikuna tõi kaasa riigist väljasaatmise orderi.

«Ameerika Ühendriikide kodanikule ja pensionärile Friedrich Trumpile, kes resideerub hetkel Kallstadtis, antakse käesolevaga teada, et ta peab Baieri liidumaalt lahkuma või teda ootab riigist väljasaatmine,» seisis 1905. aasta dokumendis.

Trump üritas määrust tagandada, kuid edutult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles