Soome otsib turvalisi hävitajaid (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome praegused Super-Hornet- tüüpi hävitajas USAst.
Soome praegused Super-Hornet- tüüpi hävitajas USAst. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Soome kaitseministeeriumile peaksid täna laekuma CDd nelja riigi hävituslennukite valmistajalt vastusena ministeeriumi eelmisel kevadel välja kuulutatud hankekonkursile, vahendab Helsingin Sanomat.

Need CDd sisaldavad tuhandeid lehekülgi salastatud informatsiooni selle kohta, millised saavad olema Soome uued hävitajad. Hanke eesmärgiks on välja vahetada vananevad Boeing Super-Hornet- tüüpi lennukid.

Kaitseministeerium peab tegema otsuse 2018. aasta suveks. Hankenõuded saadeti kolmele NATO riigile- USAle, Prantsusmaale ja Suurbritanniale- ning organisatsiooni koostööpartnerile Rootsile. Kui lõpuks peaks lauale jääma kaks võrdset pakkumist, tehakse otsus selle pakkuja kasuks, kelle hävitaja on turvalisem. 

Super-Hornetite välja vahetamine peaks algama 2025. aastal. 

 Foto: Mindaugas Kulbis /AP / Scanpix
 Foto: Mindaugas Kulbis /AP / Scanpix Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Suurbritannia Eurofighter Typhoon- tüüpi lennuki puhul tekitab muret Brexit ja sellega kaasnevad muutused. 

Foto: Tyler Woodward / Reuters / Scanpix
Foto: Tyler Woodward / Reuters / Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS

Prantslaste Dassault Rafale- tüüpi hävitaja tuleks pikaaegse kogemusega lennukivalmistajatelt, kuid nad ei ole silma paistnud ei pilkupüüdvate sooritustulemustega ega hea hinnaga. 

Foto: Matthew Otero / AP / Scanpix
Foto: Matthew Otero / AP / Scanpix Foto: Matthew Otero/AP

USA Lockheed Martin F-35- tüüpi uue generatsiooni hävitajad võiksid kaasa aidata kahe riigi- vahelisele julgeolekukloostööle, kuid lennukite kallis hind ja uue tehnika ettenägematud võimalikud probleemid heidavad sellele pakkumisele varju. 

Foto: Peter Andrews / Reuters / Scanpix 
Foto: Peter Andrews / Reuters / Scanpix Foto: PETER ANDREWS/REUTERS

Rootslaste Saab JAS 39 Gripen- tüüpi lennukid aitaksid veelgi täiustada naaberiikide koostööd ja avaksid soomlastele võimaliku tehnoloogilise koostöö ukse, kuid ka sedagi uut tüüpi hävitahat ei ole jõutud veel korralikult testida. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles