Hiina hoiatas USAd Taiwani relvatehingute eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani sõdurid.
Taiwani sõdurid. Foto: Reuters / Scanpix

Kommunistlik Hiina ähvardas USAd piirangutega, kui viimane müüb Taiwanile 6,5 miljardi dollari eest sõjatehnikat.


Hiina välisministeeriumi ametliku esindaja Qin Gangi kinnitusel rikuksid USA relvatarned tunnustamata Taiwanile rahvusvahelist õigust, ohustaksid Hiina julgeolekut ja mõjuksid halvasti kahe riigi vahelistele suhetele, kirjutas guardian.co.uk.

Kuigi USA katkestas 1979. aastal Taibeiga ametlikult diplomaatilised suhted, on Ühendriigid võtnud vastu «Taiwani suhete akt», mis kohustab Ühendriike Taiwanit ohu korral kaitsma. Hiina peab Taiwanit oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki.

USA kaitseministeerium avaldas kahetsust Hiina reaktsiooni üle, kuid Pentagoni analüütikud kardavad, et Hiina vastuseis võib tekitada pingeid ka Põhja-Korea tuumaprogrammi desarmeerimiskõnelustel.

Taiwan on oma sõjatehnika hankinud USAst, sest mitmed teised riigid ei müü kommunistliku rahvavabariigi surve tõttu Taiwanile relvi.

Kuigi aastatuhande alguses nägid ambitsioonikad plaanid ette Taiwanile sõjatehnika saatmist, mille väärtus küündis 12 miljardi dollarini, on Washington lubanud oma liitlasele müüa püüdurrakette, Apache'i ründekoptereid ja allveelaevadelt tulistatavaid rakette siiski 6,5 miljardi dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles