Leedu õppejõud nõuavad palka ja selgust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix.

Leedu kõrgkoolide õppejõud kuulutasid teisipäeval välja kahetunnise hoiatusstreigi, protesteerimaks valitsuse suutmatuse vastu lahendada riigi haridussüsteemi vaevavaid probleeme.


Loengud jäid ära 11 ülikoolis ja kolmes kolledžis üleeile kella 10–12 vahel. Kõrgkoolitöötajad nõuavad valitsuselt segaduste lahendamist seoses kõrghariduse rahastamisega. Varem pole õppejõud Leedus kunagi streikinud, kirjutas uudisteagentuur ELTA.


Leedu seim arutab parajasti haridusminister Algirdas Monkeviciuse ettepanekut, et kõik tudengid, kes oma ainetes läbi ei kuku, saavad õppemaksust vabastuse. Praegu ei pea õpingute eest tasuma need õppurid, kelle keskmine hinne ei lange alla 8 punkti kümnepalliskaalal.


Loomulikult ei tahtnud me streikida, aga poliitilised jõud on tekitanud sellise kuristiku, et meil on palju kulusid ja vähe tulusid, nentis Jonas Srebalius Vilniuse Gediminase Tehnikaülikoolist ajalehele Respublika.


Vilniuse ülikooli keemiaprofessor Vytautas Daujotis mõistis aga streigi hukka. «Kriitilise olukorra tekitasid kõrgkoolid ise,» sõnas Daujotis ajalehele Vakaru Ekspresas. «Loomulikult tegi valitsus [ülikoolidele] järeleandmisi ega võidelnud tudengite arvu kiire kasvu vastu. Nüüd võib valitsus aga sootuks ära hirmuda ja taas rumalalt käituda.»


Daujotis pidas selle all silmas üliõpilaste õppemaksu tasumise nimel raha äravõtmist teistelt gruppidelt, kes samuti abi vajaksid. «Valitsust peaks julgustama teist teed – mõtlema, kas vajame üldse niivõrd hiiglaslikku kõrgharidussektorit, mille jaoks meil napib isegi õppejõude.»

Mida õppejõud tahavad?


•  Järgmiseks aastaks 20-protsendilist palgatõusu. Leedu kõrgkoolides töötavad inimesed said tänavu teises kvartalis keskmiselt 2660 litti (umbes 12 000 krooni) brutokuupalka.
•  Töökoormuse vähendamist 400 tunnini õppeaastas (Euroopa Liidu keskmine).
•  Lisaks sellele fikseeritud aega loengute ettevalmistamiseks, koolituseks ja teadustööks.
•  Kui valitsus nõudmisi kuu aja jooksul ei aktsepteeri, kavatsevad kõrgkoolid tähtajatult streikida.


Allikas: ELTA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles