ÜRO uus peasekretär António Guterres lubas tõsta ÜRO võimet vastata kriisidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Guterres ametivannet andmas.
Antonio Guterres ametivannet andmas. Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix

ÜRO järgmine peasekretär António Guterres lubas esmaspäeval tõsta maailmaorganisatsiooni võimet vastata kriisidele ja kuulutas, et ÜRO peab olema valmis muutuma.

Guterres ütles peaassambleel ametivande andmise järel peetud kõnes, et ÜRO on multilateraalsuse nurgakivi, mis on andnud panuse aastakümneid kestnud suhtelisse rahusse, ent hoiatas, et väljakutsed ületavad praegu organisatsiooni reageerimisvõimet.

«ÜRO peab olema valmis muutuma,» lausus 1. jaanuaril ÜRO peasekretärina tööd alustav Portugali ekspeaminister.

Guterrese sõnul peab ÜRO «tunnistama oma puudujääke ja oma toimimist reformima».

ÜRO tulevane peasekretär tõi välja kolm prioriteeti, mida tuleks tema viieaastase ametiaja jooksul muuta: töö rahu nimel, kestliku arengu toetamine ja sisereformid.

ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) endine juht möönis, et «paljude inimeste otsused on ajendatud hirmust».

Kodanikud üle maailma on kaotamas usaldust oma valitsuste ja globaalsete institutsioonide vastu, sõnas ta, lisades, et on aeg suhted riigijuhtide ja rahvaste vahel uuesti üles ehitada.

António Guterres andis esmaspäeval ÜRO peaassambleel korraldatud tseremoonial maailmaorganisatsiooni peasekretärina ametivande, tema ametiaeg algab 1. jaanuaril.

Portugali endine peaminister lubas täita oma ülesandeid «ustavalt, diskreetselt ja südametunnistusega».

Guterres vahetab 1. jaanuaril ÜRO peasekretäri kohal välja lõunakorealase Ban Ki-mooni.

ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) endine juht valiti peasekretäriks oktoobris ÜRO peaassambleel. 67-aastane Guterres saab ÜRO 71-aastase ajaloo üheksandaks peasekretäriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles