Türgi abielukäsiraamat: üks-kaks lööki mõjub naisele kui arstim (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süleymaniye mošee Istanbulis.
Süleymaniye mošee Istanbulis. Foto: OZAN KOSE/AFP

Türgis tõmbab tähelepanu brošüür nimega «Abielu ja perekonnaelu», kust leiab värskeid nippe mõlema valdkonnaga toimetulekuks. Näiteks soovitatakse brošüüris mittekuulekat naist hoopidega kostitada, sest see mõjuvat nagu ravim.

Kohalike võimude välja antud roosakaanelise raamatukese saavad kaasa kõik, kes abielluvad Kütahyas.

Mõned raamatus esitatud nõuaanded on sedavõrd uskumatud, et on kaasa toonud laiema avaliku debati. Nii näiteks saab raamatust teada järgmist: «Kui sa naisega seksi ajal räägid, hakkab su laps kogelema.» Järgmine nõuanne: «Abiellu armastusväärse ja sõbraliku naisega, kes oleks neitsi.»

Ka teavad brošüüri autorid, et mehe jaoks on polügaamia üsna kasulik. «Kui naine on tujukas, ei peaks mees kohe lahutama, et siis muutuks naine koormaks järgmisele mehele. Selle asemel peaks mees võtma teise naise - see paneb esimese naise mõtlema.»

Lisaks pole naistevastane vägivald iseenesest halb, kui seda õigesti kasutada. «Kui naine end mehe jaoks valmis ei säti ega kuuletu oma mehele kui maja isandale, võib teda lüüa. Mõnikord piisab ühest-kahest löögist, see mõjub nagu meditsiin. See tuletab naisele meelde, kelle sõna kodus maksab.»

Igaks juhuks võiks naine ka tööleminekust hoiduda. «Ametialane töö on naisele kasutu. Tööl võib ta kohtuda oma abikaasast veel atraktiivsema mehega ja temasse armuda. Sellepärast võiks naine pigem koju jääda.»

Käsiraamatu autor on Hasan Caliskan, mees, kes töötas varem usuasjade ametis Diyanetis. Ka mehe endine tööandja on tihti ajalehtede pealkirjadesse jõudnud, näiteks avaldanud juriidilise hinnangu, mille kohaselt ei tohiks kihlunud enne abielu flirtida ega koos elada. Lisaks on usuasjade amet avaldanud märterlust kiitva koomiksi.  

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles