Istanbuli ööklubis sai rünnakus surma vähemalt 39 inimest (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei Reina ööklubi juures.
Politsei Reina ööklubi juures. Foto: Reuters/ScanPix

Türgis Istanbulis avas ründaja ööklubis valimatult tule uut aastat tähistanud pidutsejate pihta, tappes 39 inimest. Viimastel andmetel oli välismaalasti hukkunute seas lausa 24.

Ründaja lasi esmalt klubi sissepääsu juures maha politseiniku ning külvas seejärel kuulirahega üle seesviibijad.

Turvakaamera foto terroristist. AP/Scanpix
Turvakaamera foto terroristist. AP/Scanpix Foto: /AP

Soylu sõnul on seni tuvastatud 29 ohvrit. Võõramaalaste seas on kodanikke nii Iisraelist, Belgiast, Saudi Araabiast, Indiast, Iraagist, Marokost, Liibüast kui Liibanonist. Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault' sõnul aga oli ühel hukkunud naisel Tuneesia ja Prantsuse topeltkodakondsus.

Veel 69 inmest on toimetatud vigastustega haiglasse. «Terroristi otsingud jätkuvad,» ütles Soylu, viidates, et ründaja on endiselt vabaduses. «Ma loodan, et jumala tahtel võetakse ta kiiresti kinni.»

Praegu käib Istanbulis inimjaht tulistajate tabamiseks, vahendab AP.

Rünnak leidis aset 1. jaanuaril kell 1.15 Istanbuli Euroopa osas, popularses ööklubis Reina, kus vähemalt 700 inimest tähistasid uue aasta saabumist. Paljud pidutsejad hüppasid paanikas Bosporuse väina, kust päästemeeskonnad neid kaldale aitasid, märkis telekanal NTV.

Dogani andmetel väitsid mitmed pealtnägijad, et ründajaid oli kaks ning nad rääkisid araabia keeles. Kui esmalt levisid jutud, et üks ründaja oli end riietanud jõuluvanaks, siis turvakaamerate salvestiste põhjal osutusid need alusetuks. 

«Meie mõtted on ohvrite ja nende lähedastega,» kirjutas Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini öösel Twitteris. Ta lisas, et töö jätkub, et ennetada taolisi tragöödiaid.

Valge Maja teatas, et mõistab kohutava rünnaku Istanbulis hukka, ning president Barack Obama ütles varem, et on valmis pakkuma Türgile abi.

Rünnak leidis aset vähem kui kuu pärast kaksikplahvatusi Istanbuli staadioni juures, kus sai surma 44 inimest. 10. detsembri rünnaku eest võtsid vastutuse kurdi mässulised.

Istanbulis valvas uusaastapidustuste ajal korda vähemalt 17 000 inimest.

Kahtlusalune on endiselt tabamata. Ametlikku avaldust tema koha pole tulnud, kuid kahtlus on langenud seni eamiselt terrorirühmitisele Islamiriik (ISIS).  

Reina ööklubi asukoht Istanbulis / Allikas: Google maps
Reina ööklubi asukoht Istanbulis / Allikas: Google maps Foto: Google Maps

Türgit on viimase aja jooksul tabanud ohtralt terrorirünnakuid. Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch direktor Kenneth Roth postitas oma Twitteri kontole kaardi, mis illustreerib viimase pooleteise aasta jooksul surmasaanute hulka ja asukohta:

Kuulda on olnud arvamusi, et rünnak toimus ajal, mil riigis süvenes kriitika uue aasta pidustuste vastu – mõnede meelest olevat need islamiga ühildamatud. Allpool paari päeva tagune loosung Istanbulis. Kirjas seisab: «Me oleme moslemid. Ei vana-aastaõhtule ja jõulude tähistamisele.»

Vaata allpoolasuvast videost, kuidas nägi rünnak välja läbi vastasasuva maja elanike kaamerasilma. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles