Luurejuhid: Venemaa sekkumine USA valimistesse oli mitmetahuline (125)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luurekoordinaator James Clapper ja NSA direktor admiral Michael Rogers.
USA luurekoordinaator James Clapper ja NSA direktor admiral Michael Rogers. Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP/Scanpix

Valimistega seotud häkkimise ja demokraatliku partei dokumentide lekitamise taga oli Venemaa tippjuhtkond ning häkkimine oli kõigest üks osa Venemaa mitmetahulisest kampaaniast mõjutada USA presidendivalimisi, sõnasid luurejuhid neljapäeval.

USA senati relvateenistuste komitee, mida juhib senaator John McCain, korraldas neljapäeval esimese avaliku kuulamise seoses häkkimistega. Tunnistusi olid teiste seas andmas riiklik luurekoordinaator (Director of National Intelligence - DNI) James Clapper ja riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) juht Michael Rogers.

Venemaa vaenulik kübertegevus on Ühendriikidele suureks ohuks, ütlesid luureülemad ühisavalduses.

«Tegemist oli mitmetahulise kampaaniaga. Häkkimine oli sellest vaid üks osa, see hõlmas ka klassikalist propagandat, desinformatsiooni, libauudiseid,» ütles Clapper.

Moskva on võtnud Ühendriigid oma agressiivse kübertegevuse sihtmärgiks, ütlesid Clapper, Rogers ja kaitseministri abi luureküsimustes Marcel Lettre ühisavalduses.

«Meie hinnangul võisid valimistega seotud teabe hiljutise varguse ja selle lekitamise heaks kiita ainult kõige kõrgemad Vene ametnikud,» sõnasid nad.

«Venemaa on täiemahuline tegija küberkeskkonnas ning ohustab USA valitsuse, sõjaväe, diplomaatilist, majandus- ja (muid) tähtsaid taristuid ning võtmetähtsusega ressursivõrgustikke,» ütlesid nad.

Säärased küberohud on väljakutseks avalikkuse usaldusele luuresektori suhtes, sõnas Clapper esimesel avalikul kuulamisel pärast oktoobris levima hakanud teateid Venemaa võimaliku sekkumise kohta USA valimistesse.

«Venemaa on võtnud veelgi agressiivsema hoiaku küberruumis, suurendades oma küberluureoperatsioonide hulka, lekitades nende operatsioonide käigus saadud informatsiooni ning võttes sihtmärgiks kriitilised taristusüsteemid,» ütles ta.

Clapper tõendeid, mille põhjal USA luureametnikud oma järeldused on teinud, enda sõnul avalikustada ei saa.

USA Luure Keskagentuuri (CIA), Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) ning DNI juhid esitavad Donald Trumpile tõendeid Venemaa sekkumise kohta reedel. Valgele Majale esitatud klassifitseerimata raport avalikustatakse tõenäoliselt järgmisel nädalal.

Trump seadis kolmapäeval taas kahtluse alla luureameti väited, et Venemaa sekkus demokraatide meiliserverisse häkkides valimistesse ning kordas WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i väidet, et demokraate kahjustanud lekitatud info ei pärinenud Moskvast.

Tulevane president viitas demokraatide rahvuskomiteelt (DNC) ja tema vastaskandidaadi Hillary Clintoni kampaaniajuhilt John Podestalt häkitud tuhandetele e-kirjadele, mille WikiLeaks enne 8. novembri presidendivalimisi avaldas.

Clapperi väitel seab WikiLeaksis avalikustatud informatsioon inimesed ohtu.

«Ma ei usu, et meil siin luurekomitees on tema (Assange'i) suhtes eriti lugupidamist,» ütles Clapper.

Samuti jätkab küberrünnakutega USA vastu ka Hiina, väitsid luureülemad.

«Peking jätkab oma küberluuret USA valitsuse, meie liitlaste ning USA ettevõtete vastu,» ütlesidd nad kuulamisel.

Rhode Islandi osariigi demokraadist senaator Jack Reed kutsus Twitteri kaudu Donald Trumpi üles võtma Venemaa sekkumise kohta selget seisukohta:

Trump ise on süüdistused Venemaa sekkumise kohta korduvalt tagasi lükanud. Täna teatas ta, et on «luureagentuuride suur fänn» – pärast seda, kui oli Venemaa-ühenduses mitu kuud kahelnud.

Eelmisel nädalal ütles Trump, et ta avaldab häkkimise kohta sel teisipäeval või kolmapäeval uut infot, kuid ühtegi teadaannet pole sellele järgnenud.  

Kommentaarid (125)
Copy
Tagasi üles