WSJ: Trump võib tühistada sanktsioonid Venemaa vastu (38)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi suveniiripoes on müügil nii Putini kui Trumpi näomaskid.
Peterburi suveniiripoes on müügil nii Putini kui Trumpi näomaskid. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/Scanpix

USA presidendiks valitud Donald Trump vihjas, et võib tühistada sanktsioonid Venemaa vastu ning ei pruugi kindlaks jääda ühe Hiina poliitikale, kui Peking ei paranda oma valuuta- ja kaubanduspraktikat.

Trump ütles eile Wall Street Journalis avaldatud usutluses, et jätab vähemalt mõneks ajaks jõusse sanktsioonid, mis president Barack Obama administratsioon kehtestas Venemaale läinud kuul seoses väidetavate küberrünnakutega Ühendriikide valimiste mõjutamiseks.

Ent kui Venemaa aitab USA-d võtmetähtsusega eesmärkide saavutamisel, näiteks võitluses vägivaldse äärmuslusega, võib Trumpi sõnul karistusmeetmed sootuks tühistada.

Ta väljendas ka valmisolekut kohtuda Venemaa presidendi Vladimir Putiniga pärast ametisseastumist 20. jaanuaril.

Trump, kes näeb võimalust teha Moskvaga koostööd võitluses džihadistlike rühmitustega nagu Islamiriik (ISIS), on väljendanud imetlust Putini suhtes ning tunnistas vaid vastumeelselt USA luure järeldusi, et Vene häkkerid sekkusid Putini volitusel Ühendriikide valimistesse.

Vastupidiselt USA tavale mitte tunnustada diplomaatiliselt Taiwani, ütles Trump: «Kõik on arutluse all, sealhulgas Üks Hiina.»

Trump on juba ärritanud Hiinat, võttes pärast valimisi vastu õnnitluskõne Taiwani presidendilt Tsai Ing-wenilt ning eirates sellega aastakümnete pikkust diplomaatilist tava, mille kohaselt on Valge Maja hoidunud otsekontaktidest Taiwani liidriga.

Ta kaitses Wall Street Journali usutluses seda sammu, öeldes: «Me müüsime neile mullu kahe miljardi eest sõjalist varustust. Ühelt poolt me võime müüa neile kahe miljardi eest kaasaegseimat ja parimat varustust, kuid teisalt ei tohi vastu võtta telefonikõnet. Eelkõige olnuks telefonikõnest keeldumine väga ebaviisakas.»

Peking peab Taiwani oma lahkulöönud provintsiks, mis tuleb enda rüppe tagasi saada, vajadusel kasvõi jõuga.

Trump on ähvardanud võtta tarvitusele karmid meetmed Hiina väidetavalt ebaõiglase kaubanduspraktika suhtes ja öelnud, et ühe Hiina poliitika võib olla kauplemisobjekt muudes vaidlustes.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles