Rumeenia president: me oleme kriisis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümned tuhanded inimesed on kogunenud Bukaresti tänavatele valitsuse vastu meelt avaldama.
Kümned tuhanded inimesed on kogunenud Bukaresti tänavatele valitsuse vastu meelt avaldama. Foto: DARKO BANDIC/AP/Scanpix

Rumeenia president Klaus Iohannis ütles täna parlamendi ees, et riigis on puhkenud täieulatuslik poliitiline kriis.

Iohannis esines pärast päevi kestnud massimeeleavaldusi valitsuse sammude vastu, mis võivad nõrgestada Rumeenia korruptsioonivastast võitlust.

Valitsus kehtestas ja hiljem taganes kavast, millega taheti dekriminaliseerida ametiisikute võimuliialdusi, kui nendega seotud summa jääb alla 44 000 euro. Kava suruti läbi ilma Iohannise allkirjata.

Iohannis ütles parlamendis, et enamiku rumeenlaste meelest liigub riik vales suunas. «Ärge pilgake Rumeeniat. Hoidke majanduskasvu,» ütles riigipea pöördumises. «Rumeenia vajab valitsust, mis on läbipaistev, mis valitseb päevavalguses, mitte vargsi ööpimeduses.»

Samas rõhutas Iohannis, et Rumeenia ei vaja ennetähtaegseid valimisi. Samal seisukohal on ka valitsus.

Senati spiiker Popescu Tariceanu tunnistas presidendi pöördumise eel, et olukord riigis on väga pinev.

Valitseva Sotsiaaldemokraatliku Partei esimees Liviu Dragnea ja Tariceanu keeldusid presidenti saabumisel tervitamast. Mõned parlamendisaadikud kõndisid riigipea kõne ajaks istungisaalist välja.

Dragnea väljendas pärast riigipea kõnet pettumust, et Iohannis ei pidanud kõnet ühtsusest. «President peaks jätma valitsuse rahule, et see saaks valitseda,» avaldas sotside esimees arvamust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles