Liibanonis rööviti seitse Eesti ja Ukraina turisti

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rattaparaad takistab ühissõidukite liiklust.
Rattaparaad takistab ühissõidukite liiklust. Foto: Margus Ansu

Liibanonis langes inimröövi ohvriks seitsmeliikmeline jalgrattareisil olevate turistide rühm, mis esialgse info kohaselt koosnes Eesti ja Ukraina kodanikest.

Jalgrattureid ründasid riigi idaosas asuvas Bekaa orus maskides relvastatud mehed, kes sundisid nad kahte kaubikusse, vahendab AFP tunnistajate ütlusi.

Rändurite rattad leiti Zahle linna lähedalt ristteelt mahajäetuna. Samast leiti ka üks Ukraina ID-kaart.

Seda, et tegemist oli inimrööviga, kinnitasid sõjaväe esindajad. Esialgse info kohaselt olid kõik ratturid pärit Eestist, kuid Zahle võimuesindajate väitel olid osad röövitutest Ukrainast.

Ratturid olid veidi enne kuriteo ohvriks langemist Süüria kaudu riiki sisenenud.

Pealtnägijate sõnul peatasid turistidel tee kaks valget kaubikut ja must Mercedes.

Bekaa org on islamistliku Hezbollah liikumise tugipunktiks, mis 1980. aastatel inimrööve korraldas.

Ministeeriumil röövitute kohta veel infot pole

Välisministeeriumi pressitalituse büroo direktor Minna-Liina Lind ütles, et ministeeriumil puudub praegu info röövitud isikute kohta.

«Konsulaarosakond uurib, kes on end Liibanonis registreerinud,» ütles ta. «Praegu puudub teave, kes need täpselt on.»

Lind ütles, et välisministeerium on juba alates jaanuarist soovitanud Liibanoni reisimist vältida.

Kurikuulus piirkond

Pole veel teada, kas röövimine pandi toime poliitilistel põhjustel, nagu Liibanoni kodusõja ajal toimunud inimröövide laine: 1984-1990 aastatel rööviti riigis kodusõja erinevate osaliste poolt vähemalt 88 välismaalast.

Tänapäeval on inimröövid tunduvalt harvemad, kuid Kfar Zabadi ümbruse piirkond, kus rattureid rünnati, on kurikuulus narkoäri, klannisõdade ja seadusetuse poolest. Piirkonnas asub ka radikaalsete palestiina mässuliste tugipunkte. Ametlikku kinnitust, kes turistid röövis, pole veel avaldatud.

Augustis rööviti Liibanoni idaosas Baalbeki linna lähedal kaks Poola turisti, kuid sõjavägi vabastas nad kiirelt. Toona jäigi segaseks, mis põhjusel inimrööv toime pandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles