Venezuelas puhkesid uued rahutused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vastasseis eile Caracases.
Meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vastasseis eile Caracases. Foto: STR/AFP/Scanpix

Venezuelas puhkesid eile uued kokkupõrked politsei ja valitsusvastaste meeleavaldajate vahel pärast seda, kui ametnikud andsid teada viiendast surmajuhtumist varem aset leidnud rahutuste käigus.

Politsei tulistas pealinnas Caracases meeleavaldajate laialisaatmiseks pisargaasi ja kummikuule, ütlesid AFP reporterid. Tegemist oli viimase vahejuhtumiga juba nädal aega kestnud kriisis, milleni on osaliselt viinud ka toidunappus riigis.

Prokuratuuri tundmatuks jääda soovinud esindaja ütles AFP-le, et teisipäeva ööl Cabudare linnas püstolilasust haavata saanud 32-aastane mees suri saadud vigastustesse.

Sotsialistist president Nicolás Maduro püüab tõrjuda opositsiooni jõupingutusi teda ametist tagandada. Samal ajal kannatab kunagine arvestatav naftaeksportöör Venezuela nii toiduainete kui ka ravimite puuduse käes.

Ametnike sõnul on nädala jooksul mitmel pool riigis vallandunud rahutustes saanud vigastada kümned inimesed. Politsei on pidanud erinevates linnades kinni kokku üle saja inimese.

Opositsiooniline parlamendiliige Alfonso Marquina nimetas oma Twitteri-kontol viimase surma saanud inimese nime. Tema sõnul on Antonio Gruseny Calderón diktatuuri järjekordne ohver.

Opositsioon on kutsunud üles suurmeeleavaldustele järgmise nädala kolmapäeval. Eeldatavalt on tegu järjekordse kokkupõrkega üha teravnevas kriisis, mis on pannud rahvusvahelise avalikkuse muret tundma riigi stabiilsuse üle.

Opositsioon nõuab võimudelt ühtlasi edasilükatud kohalike omavalitsuste valimiste kuupäeva kinnitamist. Samuti ollakse raevus võimude otsuse üle piirata seadusandliku kogu võimu ning keelustada opositsiooniliidril Henrique Caprilesel poliitikas osalemine.

Need käigud valitsuselt on toonud kaasa rahvusvahelise hukkamõistu teiste seas ka nii Ühendriikidelt kui Euroopa Liidult.

USA välisministeerium kutsus neljapäeval Venezuela julgeolekujõude austama inimeste õigust kogunemisele ning Madurot ümber hindama oma otsust keelata Caprilesel poliitikas osalemine.

«On ülimalt oluline, et venezuelalastel säiliks õigus valida oma esindajad vabadel ja õiglastel valimistel kooskõlas Venezuela põhiseadusega ning vastavuses rahvusvaheliste instrumentidega,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Mark Toner.

Maduro on seni tõrjunud opositsiooni püüdeid rahvahääletust pidada tema ametist tagandamise küsimuses ning vandunud sotsialistliku revolutsiooni jätkamist, mille algatas tema 2013. aastal surnud värvikas eelkäija Hugo Chávez.

Maduro sõnul on riiki tabanud majanduskriis USA mahitatud kapitalistliku konspiratsiooni otsene tulemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles