Video: Hiina laskis vette esimese kodumaise lennukikandja (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Hiinas jõudis täna vette riigi esimene kodumaal projekteeritud ja ehitatud lennukikandja. Tseremoonia toimus Kirde-Hiinas Daliani linna sadamas.

Tegemist on Hiina teise lennukikandjaga. Esimene, mis kannab nime Liaoning, ehitati enam kui 25 aasta eest Nõukogude Liidus ja osteti kasutatuna Venemaalt. Pärast ulatuslikke ümberehitustöid Dalianis alustas laev teenistust Hiina laevastikus 2012. aastal.

Hiina kaitseministeeriumi teatel on uue aluse veeväljasurve 50 000 tonni ning selle jõuallikas konventsionaalne. Nagu Liaoning, põhineb see Nõukogude Liidu Kuznetsov-klassi disainil.

Meedia andmeil paigutatakse lennukikandjale 12 allveelaevatõrje-, eelhoiatus- ning päästekopterit ja 24 Shenyang J-15 hävitajat, mis põhinevad Vene hävitajal Suhhoi Su-33. USA suurimatele Nimitz-klassi lennukikandjatele mahub 85–90 jäigatiivalist lennukit ja kopterit.

«Uue lennukikandja vettelaskmine on pigem sümboolne sündmus, sest kulub umbes kaks aastat, kui laev saab vajaliku varustuse ja läbib esimesed tõsised katsetused,» lausus Prantsusmaal asuva Sõjakooli Strateegilise Uurimisinstituudi Hiina-ekspert Juliette Genevaz.

Aluse arendamine algas 2013. aastal ja ehitamine 2015. aasta lõpus. Eeldatakse, et laev alustab teenistust enne 2020. aastat pärast proovisõite ja sõjatehnika pealelaadimist.

Hiina tahab, et riigil oleks 2020. aastaks kasutuses 265 kuni 273 sõja-, allvee- ja logistikalaeva, kirjutab Washingtonis paiknev Mereväeanalüüsi keskus. Hiina pearivaalil Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas Ameerika Ühendriikidel on 275 lahinguüksustesse kuuluvat laeva.

USA-l on 10 lennukikandjat, 62 ristlejat ja 75 allveelaeva. Hiina vastavad näitajad on kaks, 32 ja 68. USA mereväes on 323 000 mereväelast, Hiinal on neid 235 000.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles