Le Pen ja Macron tõmbavad täna kampaaniale joone alla (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kandidaatide plakatid Saint Jean de Luzis.
Kandidaatide plakatid Saint Jean de Luzis. Foto: BOB EDME/AP/SCANPIX

Prantsuse presidendivalimiste kandidaadid Emmanuel Macron ja Marine Le Pen lõpetavad täna pingelise kampaaniaperioodi enne ülehomme toimuvat teist ja otsustavat valimistevooru.

Tsentrist Macron ja parempopulist Le Pen annavad viimasel kampaaniapäeval mitu intervjuud.

Eile Põhja-Prantsusmaal asuvas Ennemaini külas toimunud kihutuskoosolekul ütles Le Pen oma toetajatele, et annab rahvale tagasi Élysée palee võtmed. «Prantsusmaa ei saa oodata veel viis aastat, et hoida oma pea kõrgel,» lausus ta.

Dol-de-Bretagne' linnas toimunud varasemas valimispeatuses loobiti tema saatjaskonda munadega, kuid kandidaat ise pihta ei saanud.

Edela-Prantsusmaal Albi linnas toimunud kihutuskoosolekul ütles euroopameelne tsentrist Macron oma toetajatele: «Peame lõpuni kinni muudatuse lubadusest.» Samas kritiseeris endine majandusminister umbes 50 ametiühingu aktivisti, kes nõudsid Prantsuse vastuolulise 2016. aasta tööreformi tühistamist.

Macron ja Le Pen pidasid üleeile teledebatis maha tulise vaidluse terrorismi, majanduse ja Euroopa tuleviku teemadel. Heitlust jälgis umbes 16,5 miljonit inimest, presidendivalimiste esimeses voorus sai hääletada 47,5 miljonit inimest.

Debati ajal üritas Le Pen tembeldada Macroni «eliidi kandidaadiks». Macron nimetas teisel pool debatilauda istunud rivaali «hirmu ülempreestriks».

Le Pen väitis debatis ka vihjamisi, et Macronil on välismaal Bahama Ühendusel varjatud pangakonto. «Loodan, et me ei leia, et teil on Bahamal pangakonto,» ütles kandidaat Macronile.

Macron nimetas rivaali avaldust laimuks ning esitas kaebuse, mille peale asus prokuratuur uurima, kust kuulujutt pärineb. Macroni valimiskampaania ametnikud nimetasid väidet libauudiste musternäidiseks ning ütlesid, et seda levitasid oma Twitteri-kontodel Kremli-meelsed uudisteportaalid, nagu Sputnik ja RT, ning USA presidendi Donald Trumpi toetajad.

Vahetult pärast debatti tehtud Prantsuse meediakanali BFMTV küsitlust selgus, et vaatajatest kaks kolmandikku arvasid, et debati kahest osalisest oli veenvam Macron.

Küsitluste põhjal võidab Macron teises voorus umbes 60 ja Le Pen umbes 40 protsenti häältest.

23. aprillil toimunud esimeses vooru võitis Macron 23,8 protsendiga, Le Pen oli teine 21,3 protsendiga.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles