Süüria turvatsoone hakkavad valvama Vene väed (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusväed Ain al-Hanashi linnas.
Süüria valitsusväed Ain al-Hanashi linnas. Foto: GEORGES OURFALIAN/AFP/SCANPIX

Süüria välisminister teatas, et turvatsoonides hakkavad relvarahu tagama Vene väed, mitte rahvusvaheliselt tunnustatud ÜRO rahuvalvajad, vahendab RFE//RL.

Välisminister Walid al-Moallem teatas, et Damaskus ei nõustu võõrvägede paigutamisega turvatsoonidesse, et jälgida relvarahu tagamist, abi toimetamist ja muid vajalikke tegevusi.

Järgmisel kuul loodavatesse turvatsoonidesse paigutatakse ka kontrollpunktid, mille kaudu saab kindlustada relvastamata tsiviilisikute ja humanitaarabi ohutu liikumise.

«Siin ei hakka olema ÜRO järelvalvega rahvusvahelisi vägesid,» sõnas Moallem. «Venemaa on teinud selgeks, et paigaldab siis sõjaväepolitsei ja jälgimiskeskused.»

Kuigi Süüria on nõustunud turvaalade või «deeskalatsiooni tsoonide» loomisega, väljendas Moallem valitsuse seisukohta, et mässuliste rühmituste rikkumistele vastatakse siiski karmilt.

Süüria suurimate mässuliste rühmituste juhid väljendasid tõsist muret eelmisel nädalal Astana rahukõnelustel Venemaa esitatud turvatsoonide kava kohta. Eriti suurt vastuseisu nähakse Iraani rollile relvarahu tagajana.

Relvarahu tagamine turvatsoonides hakkas kehtima nädalavahetusel, tuues kaasa sõjategevuse vähenemise. Kuid paigutised kokkupõrked on jätkunud, eriti Süüria keskosas.

President Bashar al-Assadi toetavad Iraan ja Venemaa ning mässulisi toetav Türgi on andnud mõista, et paigutavad turvatsoonide kindlustamiseks riiki oma relvastatud väeosad. Tegu oleks seni pretsedenditu koostööga kolme regionaalse suurvõimu vahel.

Ehkki Venemaa ei soovi ÜRO turvatsoonidesse sekkumist, on Moskva palunud selle küsimuse Julgeolekunõukogus hääletusele panna.

USA ei ole deeskalatsiooni leppele alla kirjutanud. Ühendriikide kaitseministri Jim Mattise sõnul tegeleb ta kava uurimisega, kuid arvab, et see jätab seni paljud küsimused vastuseta.

Mattise sõnul on turvatsoonide piirid veel väljatöötamisel, ehkki üldised piirkonnad on kokku lepitud. Kaitseministri hinnangul ei pruugi taoline plaan kuigi efektiivseks osutuda.

USA välisminister Rex Tillerson kohtub turvatsoonide arutamiseks Vene ametivennaga 10. mail.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles