Põlissoomlastest lahkulööjad plaanivad partei asutamist (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlastest lahkulöönud parlamendirühma juht Simon Elo.
Põlissoomlastest lahkulöönud parlamendirühma juht Simon Elo. Foto: JUSSI NUKARI/AFP/Scanpix

Põlissoomlaste erakonnast lahkunud Eduskunta liikmed võtsid oma parlamendirühmale uue nime - Sininen tulevaisuus (eesti keeles Sinine tulevik), vahendab Yle.

Vahetult pärast lahkulöömist palusid nad endale viidata Uue valiku liikmetele, nüüd on aga Sinine tulevik ka ametlikult ühinguna registreeritud.

Täna avaldatud pressiteates ütlesid parlamendirühma esindajad, et nende pikem eesmärk on koguda toetust uue poliitilise partei asutamiseks. Hetkel Soomes kehtiva seaduse kohaselt on uue erakonna registreerimiseks vaja 5000 valija toetust, alles siis kantakse partei justiitsministeeriumi poolt erakondade nimekirja.

Pressiteates kirjeldati lühidalt ka Sinise tuleviku partei platvormi. «Me usume, et riigid peaksid saama rahvusvahelisel areenil sõltumatult toimida. Me austame inimõigusi ja ei aktsepteeri käitumist, mis sellega vastuollu läheb.»

Parlamendirühma sõnul seostub uus nimi märksõnadega nagu stabiilsus, rahu, reform, effektiivsus ja rahvuslus.

Möödunud nädala teisipäeval astus üle 20 Põlissoomlaste parteisse kuulunud parlamendiliikme, sealhulgas kõik ministrid ja spiiker Maria Lohela, erakonnast välja, moodustades fraktsiooni Uus valik. Lõhestumise põhjustas euroskeptikust Jussi Halla-aho valimine Põlissoomlaste uueks parteijuhiks.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles