Põhja-Koread süüdistatakse USA tudengi tapmises

Martin Kutti
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunnitööle mõistetud USA tudengi surm tekitab küsimusi.
Sunnitööle mõistetud USA tudengi surm tekitab küsimusi. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Esmaspäeval suri 22-aastane USA üliõpilane Otto Warmbier, kes vangistati eelmisel aastal Põhja-Koreas, süüdistatuna riigivaenulikus tegevuses. Põhja-Korea ja USA arstide arvamused Warmbieri surma põhjuste kohta erinevad kardinaalselt ning USA kõrged riigiametnikud süüdistavad Põhja-Koread tudengi tapmises. 

Warmbier peeti Pyongyangi lennujaamas kinni eelmise aasta jaanuaris, vahetult enne riigist lahkumist. Teda süüdistati propagandaplakati varastamises Pyongyangis asuva Yanggakdo hotelli personalile mõeldud alast. Tudengi ülestunnistuse järgi soovis ta plakati tagasi USAsse toimetada, et see maha müüa ja perekonna majanduslikke raskusi leevendada.

Plakatil oli kirjas hüüdlause: «Relvastame end Kim-Jong-ili patriotismiga!» Riigijuhi pildi või nimega kaunistatud propagandaplakatite kahjustamine, eemaldamine või varastamine on Põhja-Koreas ränk kuritegu, millele järgnevad karmid karistused. Nii juhtus ka Warmbieriga, kes pärast kinnipidamist määrati 15 aastaks sunnitööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles