Sakslased ja türklased tülitsevad nüüd Erdoğan esinemishimu tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani kihutuskoosolek, mida ta soovib pidada Saksamaal Hamburgis G20 tippkohtumise kõrvalt, pole võimalik, ütles Saksa välisminister neljapäeval.

Erdoğan tahab pidada oma toetajatele 7.-8. juulini Hamburgis toimuva G20 tippkohtumise kõrvalt kihutuskoosoleku ning kolmapäeval taotles Türgi selleks Saksamaalt luba.

Saksamaal elab umbes kolm miljonit türklast.

«Ütleme Türgile, et oleme veendunud, et taoline etteaste Saksamaal pole võimalik,» lausus Moskvas viibiv Sigmar Gabriel uudisteagentuuri dpa vahendusel.

«Ma seletasin juba mitme nädala eest oma Türgi kolleegidele, et meie arvates ei ole see hea mõte,» lisas Gabriel ja viitas politsei niigi suurele koormusele Hamburgi tippkohtumise ajal.

Saksa välisminister Sigmar Gabriel eile Vene-visiidil Krasnodaris. Foto:Alexander Shcherbak/TASS/Scanpix
Saksa välisminister Sigmar Gabriel eile Vene-visiidil Krasnodaris. Foto:Alexander Shcherbak/TASS/Scanpix Foto: Alexander Shcherbak/Alexander Shcherbak/TASS

«Ma ütlesin ka avameelselt, et praeguses vastandlikus olukorras Türgiga ei tundu seesugune ülesastumine kohane.»

Erdoğan võetakse sellegipoolest tippkohtumisel lugupidamisega vastu, kinnitas Gabriel.

Türgi välisministeeriumi avalduses väljendati kahetsust Saksa poliitikute vastuvõetamatute märkuste pärast, mille taga on poliitilised kalkulatsioonid.

Erdoğani Õigluse ja Arengu Partei (AKP) pressiesindaja ütles, et pole midagi loomulikumat" kui presidendi kohtumine Saksamaa türklastega.

«Saksamaa suhtumine on vastuvõetamatu,» ütles AKP pressiesindaja Mahir Ünal telekanalile NTV ja lisas, et välisminister Mevlüt Çavuşoğlu jätkab sel teemal sakslastega suhtlemist.

Saksa ja Türgi suhted on mitmete erimeelsuste tõttu pingelised ning Saksamaa on G20 julgeoleku tagamiseks välja pannud suure osa oma ressurssidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles