Euroopa Liit hoiatas Poolat kohtunike vallandamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed on kogunenud Varssavi ülemkohtu ette justiitsreformi vastu meelt avaldama.
Inimesed on kogunenud Varssavi ülemkohtu ette justiitsreformi vastu meelt avaldama. Foto: ALIK KEPLICZ/AP/Scanpix

Euroopa Liit hoiatas Poolat tõsiste legaalsete tagajärgede eest, kui riik asub kasutama läbiviidud justiitsreformi kohtunike vallandamiseks, vahendab Reuters.

Poola president Andrzej Duda ratifitseeris täna eelnõu, mis annab justiitsministrile õiguse tavakohtute kohtunikke vallandada ja ametisse määrata.

Valitsuspartei Õigus ja Õiglus (PiS) sõnul on reform vajalik aegunud õigussüsteemi uuendamiseks ning muutmaks kohtunikke rahva ees rohkem vastutavaks.

Kriitikute sõnul kahjustab selline samm aga võimude lahususe põhimõtet, mis on Poola põhiseadusse sisse kirjutatud.

Võimalus, et poliitikud hakkavad kohtunikke vallandama ja ametisse määrama on viinud komisjoni lähedale artikkel 7 käikulaskmisele. Homsel istungil arutatakse viimaseid arenguid Poolas ja soovitusi seaduse tühistamiseks.

«Kui nad ei reageeri, ei ole meil muud valikut kui lasta artikkel 7 käiku,» sõnas anonüümseks jääda soovinud ametnik.

Artikkel 7 on töötatud välja eesmärgiga karistada Euroopa Liidu liikmesriiki, mis keeldub bloki ühiseid seadusi ja väärtusi järgimast.

Pikemas plaanis on võimalik, et Poola jäetakse hääleõigusest ilma, kuid selleks on vaja kõigi 27 liikmesriigi nõusolekut ja Ungari on juba öelnud, et asub selles küsimuses Poola selja taha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles