Ülevaade: Euroopa linnad otsivad viise jalakäijate kaitsmiseks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genovasse paigaldatud barjäär.
Genovasse paigaldatud barjäär. Foto: Luca Zennaro/AP/Scanpix

Juba enne läinudnädalasi terrorirünnakuid Hispaanias, paigaldasid linnad üle Euroopa barjääre, millega kaitsta jalakäijaid autode, kaubikute ja rekkate abil korraldatud terrorirünnakute eest.

ISISt inspireeris rünnakute läbiviimiseks sõidukeid kasutama üks äärmusrühmituste propaganda hääli Abu Muhammad al-Adnani. «Lömastage ta pea kiviga või nottige ta maha noaga või sõitke tast üle autoga,» kutsus ta 2014. aasta kõnes džihadiste üles «uskmatuid» tapma.

Arvatakse, et al-Adnani suri läinud aastal Süürias, kuid mitmed terroristid on tema soovitusi kuulda võtnud ja järginud. Euroopa linnad peavad aga leidma viise, kuidas neid takistada. 

Hispaania

Mõned Hispaania linnad, kaasa arvatud Madrid, Malaga, Palma ja Zaragoza püstitasid jalakäijate alade ümber barjäärid peale 2015. aastal Tuneesias aset leidnud rünnakuid. Barclonasse ja Cambrilsi toodi need jalakäijaid kaitsma peale sealseid läinudnädalasi terrorirünnakuid.

Tsementseinad ja postid paigutati suuremate jalakäijate teede ja väljakute äärde, et piirata sõidukite ligipääsetavust nendele ja suurendada julgeolekut.

Barcelonas aga otsustati Las Ramblase promenaadi ümber barjääre mitte paigaldada. Las Rambalel hukkus läinud nädalal terrorirünnakus 13 inimest. Küll suurendati seal politseinike arvu. Linnaametnike sõnul takistaksid julgestuspostid puhastus- ja pääsetöötajate ligipääsu tänavale.

Itaalia

Peale terrorirünnakuid Hispaanias otsustasid Milano võimud paigaldada betoonbarjäärid tänavate äärde, mis viivad linnas asuva gooti-stiilis katedraali ja selle kõrval paikneva Galleria Vittorio Emanuele II juurde. Ametnike teatel on julgeolekutöötajate kõrgendatud tähelepanu all kohalikud turud ja San Siro staadium, kus mängivad A.C. Milani ja Inter Milani jalgpallimeeskonnad.

Läinud aasta detsembris lasti Milano lähedal maha Berliinis veokirünnaku korraldanud terrorist Anis Amri.

Ka Rooma, Genova ja Vatikani ametnikud plaanivad jalakäijate turvalisuse tagamiseks lisameetmed kasutusele võtta.

Eile teatasid Firenze linnaametnikud, et linnas võetakse lisajulgeolekumeetmetena kasutusele barjäärid ja suured lillepotid.

Suurbritannia

Märtsis tappis noa ja autoga Londonis Westminsteri silla juures inimesi rünnanud mees viis inimest, sealhulgas politseiniku. Juunis hukkus samuti Londonis aset leidnud veoki ja noarünnakus kaheksa inimest.

Mõni päev hiljem sõitis üks waleslane autoga Londonis mošee kõrval seisnud moslemite sekks.

Briti julgeolekutöötajad on nüüd kasutusele võtnud erinevaid meetmeid, et taolisi juhtumeid ennetada. Londoni tänavatele on paigaldatud eemaldatavad barjäärid – mõned neist näevad välja tavapäraste takistustena, teised on maskeeritud lillepottideks ja skulptuurideks.

Westminsteri ja Londoni sildadele paigaldati aga suured kivibarjäärid.

Foto:
Foto: Foto: ODD ANDERSEN/AFP

Saksamaa

Frankfurti politsei on otsustanud suurte ürituste puhul mitte riskida ja nende ajaks suletakse tänavad liiklusele massiivsete betoonbarjääridega.

Saksamaal on tekkinud ka uus tegevusharu – julgestusettevõtted pakuvad linnadele lahendusi, kuidas oma elanikke kaitsta nii, et see päästetöötajatele ligipääsu ei tõkestaks.

Iga linn ja regioon töötab välja oma julgeolekumeetmed. Samas pole sakslaste igapäevaelus palju muutunud. Betoonbarjäärid on saanud igapäevaseks nähtuseks festivalidel, massiüritustel ning turistide meelispaikades.

Müncheni tõmbenumbri Oktoberfesti meeskond võttis samuti kasutusele uued julgeolekumeetmed. Nüüd peavad kõik õllekaubikud enne festivali alale saabumist end registreerima ja lahkuma sealt kell üheksaks hommikul, sest siis avatakse uksed külastajatele.

Betoonbarjäärid Berliinis Brandenburgi värava juures. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS/Scanpix
Betoonbarjäärid Berliinis Brandenburgi värava juures. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS/Scanpix Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Prantsusmaa

Prantsusmaa on Euroopat tabanud terrorismilaine all enim kannatada saanud.

Veebruaris teatasid Pariisi linnaametnikud, et Eiffeli torni ümbritsevat turvaala laiendatakse ja sinna lisatakse kaks väikest avalikku aeda, mis asuvad Eiffeli torni ida- ja lääneservades. Selle põhja- ja lõunaservadesse ehitati seinad.

Nice’i linn investeeris peale Bastille’ päeva terrorirünnakut jalakäijate julgeoleku tagamisse 20 miljonit eurot. 

Tõkestuspostid Nice'is   Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/Scanpix
Tõkestuspostid Nice'is   Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/Scanpix Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles