Trumpiga rahulolematu teadusnõunik paneb ameti maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Trumpi kujutava nukuga.
Meeleavaldaja Trumpi kujutava nukuga. Foto: Alex Milan Tracy/SIPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide valitsuse teadusnõunik teatas eile, et astub tagasi president Donald Trumpi kahemõttelisuse tõttu neonatside tegevuse suhtes.

Alates 1996. aastast riigiametnik olnud Daniel Kammen,  kes töötas alates mullusest  välisministeeriumi eriesindajana teaduse alal, kirjutas lahkumiskirjas, et Trump on kahjustanud elukvaliteeti Ühendriikides, riigi seisundit maailmas ja planeedi kestlikkust.

Viimaseks piisaks Kammeni jaoks oli Trumpi kahemõtteline seisukohavõtt valgete ülemvõimu pooldajate suhtes, kes juhtisid hiljuti Charlottesville´is rongkäiku, mis kulmineerus ühe inimelu nõudnud vägivallaga.

«Minu otsus ametist lahkuda on vastus sinu rünnakule Ühendriikide alusväärtuste vastu. Sinu suutmatusel mõista hukka valgete ülemvõimu pooldajad ja neonatsid on siseriiklikud ja rahvusvahelised tagajärjed,» kirjutas Kammen presidendile.

Üheleheküljeline kiri sisaldas ka varjatumat üleskutset Trumpi ametist tagandamiseks. Kirja iga lõigu esitähtedest moodustus sõna «IMPEACH» ehk «umbusalda».

Viimasel ajal on ametist lahkunud ridamisi Trumpiga rahulolematuid ametnikke ja nõuandjaid ning Kammen ei ole esimene, kes on sellest teatades edastanud varjatud sõnumi.

Läinud nädalal astus täies koosseisus tagasi presidendi kunsti- ja humanitaarvaldkonna komitee, mille liikmete lahkumiskirja iga lõigu esimestest tähtedest moodustus sõna «RESIST» ehk «vastupanu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles