Trump ÜROs: loodame, et ei pea Põhja-Koread hävitama (10)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ÜRO peaassamblee ees.
Donald Trump ÜRO peaassamblee ees. Foto: Timothy A. Clary/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump pidas ÜRO peaassamblee ees oma esimese kõne, milles keskendus peamiselt Iraani ja Põhja-Korea hurjutamisele ning põgenikekriisi ja Venezuelaga tegelemisele.

Trumpi sõnul on USAle ÜRO toetamise näol asetatud ebaõiglane koorem, kuna Ühendriigid panustavad tema sõnul väidetavalt palju rohkem, kui ükski teine riik.

«Niikaua, kui mina olen selles ametis, kaitsen eelkõige USA huve, kuid täites meie kohustusi meie riikide ees mõistame samaaegselt, et kõikide huvis on otsida tulevikku, kus kõik riigid saavad olla suveräänsed, jõukad ja turvalised,» ütles Trump.

«Ameerika teeb enamat kui ÜRO hartas väljendatud väärtuste eest kõnelemine,» lausus ta. «Meie kodanikud on maksnud kõrgeimat hinda, et kaitsta meie vabadust ning nende paljude riikide vabadust, mis on täna esindatud siin suursuguses kojas.»

Trump rõhutas, et USA töötab oma liitlastega Lähis-Idas terroristide hävitamise nimel.

«Meie riik on saavutanud viimase kaheksa kuuga ISISe vastu rohkem kui ülejäänud aastatega kokku,» väitis Trump, ehkki pole selge, mille alusel ta seda edu mõõdab.

President tänas Jordaaniat, Türgit ja Liibanoni põgenike vastuvõtmise eest. «Ameerika Ühendriigid on kaastundlik riik,» sõnas Trump enne, kui oma riigi põgenikekvoodi vähendamist kaitsma asus.

Seejärel ründas Trump Kuuba ja Venezuela valitsust ning kritiseeris kommunismi.

Donald Trump maailma liidrite ees kõnelemas. Foto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD/ Scanpix.
Donald Trump maailma liidrite ees kõnelemas. Foto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD/ Scanpix. Foto: JEWEL SAMAD/AFP

Ühe tähtsaima teemana rõhutas Donald Trump, et Põhja-Koreal ei tohi lasta oma tuumaprogrammi arendamisega jätkata, sest see seab ohtu kogu maailma ning kriisiolukorras on USA valmis astuma vajalikke samme.

«Meil ei ole muud valikut, kui Põhja-Korea täielikult hävitada,» teatas USA riigipea.

«Rakettmees on enesetapumissioonil iseenda ja oma rahva ees,» sõnas ta Kim Jong-unile viidates. USA president lisas hiljem, et ta loodab siiski, et Põhja-Koread ei ole vaja hävitada.

Peale seda liikus Trump edasi Iraani teemale ning sõnas, et Iraani tuumalepe on häbiplekk Ameerika Ühendriikidele, andes mõista, et kaalub sellest väljaastumist või vähemalt uute läbirääkimiste pidamist.

«Uskuge mind. Tervel maailmal on aeg meiega liituda nõudmises, et Iraani valitsus peab lõpetama surma ja hävingu tagaajamise,» lisas president. «Iraan on majanduslikult laostunud paariariik, mille peamine eksport on vägivald.»

Maailm ei saa lubada sellel mõrvarlikul režiimil jätkata oma destabiliseerivaid tegevusi ning ehitada ohtlikke rakette, lausus ta.

«Me teeme lõpu radikaalsele islamiterrorismile, sest me ei saa enam pealt vaadata, kuidas see meie ühiskonda lõhub,» sõnas Trump, lisades, et Iraan peab lõpetama terroristidele peavarju pakkumise.

«Selles organisatsioonis esindatud paariariigid mitte üksnes ei toeta terrorit, vaid nad ähvardavad teisi riike ja omaenda rahvast kõige purustavama relvaga, mida inimkond teab,» lausus ta.

Trump kordas, et seab presidendina Ühendriikide huvid alati esiplaanile ja eeldab, et ka teiste riikide juhid käituvad samuti oma kodumaa suhtes.

Trumpi kõne 72. ÜRO peaassambleel kestis ligi 40 minutit ning järelvaatamiseks on see saadaval allolevast videost.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles