Tadžiki võimud konfiskeerisid priiskava pulmaroa (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Dušanbes asuva pulmasalongi ees.
Naine Dušanbes asuva pulmasalongi ees. Foto: Aleksei Kudenko/RIA Novosti/Scanpix

Vaid paar tundi enne laulatust konfiskeerisid Tadžikistani võimud pulmaroa, mis oli kohalike ametnike sõnul liialt priiskav, vahendab RFE/RL.

Zaidullo Kudojorovi kodus olid pulmade ettevalmistused täies hoos, Lõuna-Tadžikistanis elav perekond valmistus oma vanimat tütart mehele saatma.

Vaid paar tundi enne pulmapidu saabus aga majja grupp kohalikke ametnikke, kes konfiskeerisid enamiku toidust, mida pere oli piduliku sündmuse tarbeks valmistanud.

Ametnike sõnul oli suure toidukoguse näol tegu raiskamisega, rikkudes nii hiljuti kehtestatud seadust, mis reguleerib perekondade kulusid pulmade, matuste ja teiste sündmuste tarbeks.

«Me suutsime külas seaduse rikkumist vältida,» lausus kohalik ametnik Kholmurod Ibrohimov, kes samuti Kulobi äärelinnas toimunud reidist osa võttis.

«Reidi käigus ilmnes, et perekond oli valmistanud pulmapeo jaoks priiskava koguse toitu, sealhulgas lamedaid leibasid ja halvaad,» märkis ametnik. «Me konfiskeerisime toidu ja andsime selle Kulobi psühhiaatriahaiglale.»

Ibrohimov lisas, et toidu maksumus oli vaesunud perekonna sissetulekut arvestades ebasobilik.

«Tanzimi» nime all tuntud seadus kehtestati 2007. aastal pärast seda, kui pikaaegne president Emomali Rahmon leidis, et luksuslikud pulma- ja matusetraditsioonid annavad vaese riigi elanikele liiga suure majandusliku löögi.

44-aastasel juhutöödest elatuval Kudojorovil oli hea meel, et ta kopsakast trahvist pääses. Mehe sõnul oli ta oma abikaasat manitsenud küllusliku pulmaroa valmistamise eest, mis on kohaliku kombe kohaselt pruudi perekonna kanda.

Seadusrikkujaid võib karistada kuni 3500 euro suuruse rahatrahviga, korduva rikkumise puhul ulatub trahv kuni 4700 euroni. Umbes 120 euro suuruse keskmise kuupalgaga riigis on see piisav summa, et kohalikke vanadest tavadest võõrutada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles