Hiina lubab piirata naftatoodete eksporti Põhja-Koreale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaväli Xinjiangi autonoomses piirkonnas.
Naftaväli Xinjiangi autonoomses piirkonnas. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Hiina piirab alates 1. oktoobrist Põhja-Koreale naftatööstuse toodete eksporti, ütles kaubandusministeerium, kinnitades Pekingi otsust osaleda ÜRO uutes sanktsioonides sõjakale naaberriigile.

ÜRO Julgeolekunõukogu, kuhu kuulub alalise liikmena ka Hiina, kehtestas eelmisel nädalal vastuseks Pyongyangi kuuendale ja seni võimsaimale tuumakatsetusele ranged sanktsioonid.

Washington taotles täielikku naftaembargot, kuid Venemaa ja Põhja-Korea peamise kaubanduspartneri Hiina toetuse saavutamiseks oldi nõus järele andma.

Hiina kaubandusministeerium avaldas eile õhtul kodulehel sanktsioonikokkuleppe, et alates 1. oktoobrist ei ekspordi ÜRO liikmesriigid Põhja-Koreasse üle 500 000 barreli rafineeritud naftatooteid.

Samas kinnitati, et sellest kuupäevast alates piirab Hiina aasta jooksul naftatoodete eksporti naaberriiki. Lisaks kehtestas Hiina keelu importtekstiilile.

USA on süüdistanud Hiinat tuuma- ja raketikatsetustega rahvusvahelist üldsust hirmutava Põhja-Korea väheses survestamises.

ÜRO andmetel eksportis Hiina 2016. aastal Põhja-Koreasse 6000 barrelit naftatooteid päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles