USA ei tunnista Kurdistani iseseisvusreferendumi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson.
USA välisminister Rex Tillerson. Foto: Cliff Owen/AP/Scanpix

USA ei tunnista Iraagi kurdide «ühepoolset iseseisvusreferendumi» ja kutsub kõiki osapooli üles dialoogile, ütles reedel Ühendriikide välisminister Rex Tillerson.

«Hääletusel ja tulemustel puudub legitiimsus ja me jätkame ühtse, föderaalse ja demokraatliku Iraagi toetamist,» ütles Tillerson.

«USA kutsub kõiki osapooli, sealhulgas ka Iraagi naabreid, üles loobuma ühepoolsest tegevusest ja jõu kasutamisest,» lisas välisminister.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles neljapäeval pärast läbirääkimisi Vene presidendi Vladimir Putiniga, et Ankara ja Moskva omistavad suurt tähtsust Iraagi terviklikkusele. Erdoğan märkis, et Iraagi Kurdistani võimud «sooritasid suure vea», korraldades rahvahääletuse ja luues selle samaga «plahvatusohtliku olukorra».

Iraan peatas nädala algul naftatoodete impordi ja ekspordi Iraagi autonoomsesse Kurdistani piirkonda. Iraan sulges ühtlasi oma piiri Kurdistaniga, reageerides seal korraldatud iseseisvusreferendumile, mille tulemust Iraagi keskvalitsus ei tunnusta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles